středa, srpna 30, 2006

Zničené satelitní talíře po policejní razii, Teherán

Ex-prezident Chátamí dostal víza do USA

Íránský ex-prezident Muhammad Chátamí, požádal o víza do USA a byla mu udělena a 3 dny před výročím atentátů 9/11 bude hostem radikální islamistické Rady pro Americko-Islámské Vztahy (CAIR - Council on American-Islamic Relations). Potlesk prosím.
Jaký tato zpráva měla dopad na exilovou komunitu a disidenty, to si všichni dovedou představit. Chátamí byl některými neznalými politiky a novináři veleben jako "reformista", "umírněný" a podobně, ale je to stejně agresivní islamistický klerik, jako všichni ostatní, jenom se dovede usmívat, ten "usmívavý kat". Dokonale ovládá šíitskou diplomacii t.j. principy taqiya a kitman, čili přetvářka a ukrývání pravých úmyslů. Je pravda, že za jeho mandátu vláda méně zasahovala do osobního života lidí, diskriminace na základě pohlaví byla zmírněna a také striktní pravidla v oblékání. Ale politická persekuce, věznění a mučení pokračovalo dál, a sám Chátamí nařídil aby několik aktivistů bylo zavražděno i v zahraničí... Právě za jeho vlády bylo krvavě potlačeno studentské povstání v r. 1999 a někteří účastníci jsou pořád ve vězení. Chátamí má v hlavě ty samé myšlenky jako Ahmadínežád, jenom je neříká hlasitě... když se dověděl, že mu možná odeberou otisky prstů, ukázal rozhořčení (asi se lekl, jako zločinec): "když jedu do USA mělo by být normální, že můžu přijít a odejít svobodně a pohodlně"... bastard a vrah, nemám jiných slov. To, že téměř 70 milionů lidí nemůže nikam jet ani žít svobodně to je v pořádku... ten bastard se rozhořčuje, že země, které ambasádu napadli před 28 lety, zavedla víza...

Odstartována petice za změny v zákonech

27. srpna 2006 Radio Farda oznámilo začátek petiční akce, během které skupiny aktivistů chtějí sezbírat 1 milion podpisů za změnu zákonů, které diskriminují ženy. Je to krásná akce a iniciativa, jestli se povede, alespoň ukáže světu, že lidé v Íránu skutečně trpí a nesouhlasí se zákony a není to jenom "skupinka rebelů" jak říkají islámisté. Bohužel tahleto vláda nikdy nebude dobrovolně poslouchat vůli lidí, protože tyto diskriminační zákony jsou hluboce zakořeněny v její pravé podstatě. Kdyby vláda zreformovala tyto zákony, popřela by svou vlastní identitu.

Objeven džihádistický manuál Hizballáhu made in Iran

Tak tuhletu krásnou knížečku s nic moc neříkajícím názvem "Al-Jihad" si bojovníci Hizballáhu četli před spaním. (pardon, byl tam nedopatrenim odkaz na jiny clanek)
Několik její výtisků bylo objeveno u bojovníků hnutí. Byla vydána "kulturním centrem Imáma Chomejního" v Harat Hreik, jižní části Bejrútu (rok vydání je 2004) a představuje džihádistické učení současného vůdce Íránu (jak jinak), ajatolláha Alího Chameneího. Zabývá se výkladem konceptu džihádu a šahády, tedy svaté války a mučednictví za Alláha.
Manuál byl možná napsán původně pro Revoluční Gardy (Sepah-e Passdaran-e Enghelab-e Eslami, několik stovek jejich členů bylo rozmístěno přímo v Libanonu ve velení Hizballáhu a členové hnutí byli vycvičeni v táborech Gard v Íránu)
Další zajímavé detaily: koncept Jihad Al-Binaa´ - džihád budování, tzn. vytvoření civilní a vojenské infrastruktury na posílení země nebo organizace... vytvoření tak velké a propojené struktury typu "stát ve státě" se Íránu povedlo jenom v Libanonu (od doby, když začátkem 80. let Írán začal zakládat hnutí v různých zemích na export islámské revoluce) ... kdyby byl Hizballáh odzbrojen nebo by přestal bojovat proti Izraeli, bylo by to chápáno jako vzdání se náboženského principu džihádu (jestli bychom se chtěli přidržovat striktního výkladu - odpadlicví). Džihád není chápán jenom jako prostředek ale jako cíl v centru ideologie a je oficiální strategií íránské vlády.

Pošleme vám pár bomb přes hranice...

...děláme to pořád a stejně se nám nic nestane...
Už od dubna Írán ostřeluje - přes hranice - Kurdy v severní části Iráku v horské oblasti Kandil. Oblast má pod kontrolou Kurdská strana pracujících (PKK). Asi 400 rodin už oblast opustilo po raketových útocích. Írán si tímto pravděpodobně chce vysloužit vděčnost Turecka... (je zajímavé sledovat, na koho straně se Turecko vlastně nachází... tady je velice zajímavý článek, který o tom pojednává)
Samozřejmě to není ani první a ani poslední (zatím nepotrestaný) zásah do cizích záležitostí a na cizím území...

Nejnovější nukleární a jiné zprávy

Írán po 22. srpnu dostal další datum - 31. srpna (už čtvrté, páté, šesté?), aby přerušil obohacování uránu.
Odpověď:
Samozřejmě obohacování pokračuje.
V sobotu 26. srpna Írán "vysvětil" a zpustil svou továrnu na těžkou vodu ve městě Chondáb... bez přístupu inspektorů... (samozřejmě místo toho aby postavil více rafinerií aby pokryl urgentní potřeby benzínu... možná zanedlouho vyvine auta, která budou jezdit na těžkou vodu nebo obohacený urán)
Kromě toho opoziční skupiny, kterých informace se doposud potvrdily, vyhlásily, že Írán má s velkou pravděpodobností vlastní továrnu na výrobu centrifug P-2 (pákistánského původu), které umožňují čtyřnásobně urychlit obohacování.
Mohammad Reza Bahonar, vicemluvčí parlamentu řekl, že by se Írán mohl stáhnout od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní a nějaké vyvinout na "zastrašení" nepřátel. (už to předtím několikrát řekli různí íránští činitelé... každý ví, že vyvinout jaderní zbraně trvá déle než udělat kebab nebo zahrát si partičku šachu... jestli hrozí že je vyvinou, to znamená že je už vyvíjejí... používají sloveso "vyvinout" a budou ho používat až do doby, když budou moci použít sloveso "mít"...

Jinak nic nového... Rusko už vyloučilo jakékoliv sankce, Čína se pravděpodobně přidá... Íránci jenom zablábolili, že "jsou ochotni přistoupit k seriózním rokováním".... co to je, to si každý může sám domyslet. S OSN není možné počítat, v Izraelsko-Libanonském konfliktu svou pomocí Hizballáhu jasně ukázali na čí jsou straně (nebo kdo tuhletu organizaci vlastně v zákulisí ovládá), a Francie a ostatní evropské země jenom blábolí, protože nechtějí přijít o své investice a obchodní kontrakty. Jediný kdo je ochoten se Íránu postavit, USA, jsou na prahu prezidentských voleb a psychologicky oslabeny (hlavně dění v Iráku negativně ovlivnilo světové veřejné mínění o USA a vojenská autorita USA je také do jisté míry zpochybněna, nebo alespoň Írán se o to snaží legálně i ilegálně). Je jasné že Írán se snaží jenom získat čas a čeká na výsledky voleb v USA, protože jinak mu nikdo jiný nehrozí, jinak se už nikdo nestaví proti jeho teroristickým aktivitám na vlastních Íráncích, Iráčanech, Izraelcích, Libanoncích, Kurdech ...
Íránský vliv je jako řeka, jestli jí nikdo nepostaví hráz, proudí, pořád větším proudem, strhává všechno co jí přijde do cesty a až se svět vzpamatuje, může být třeba pozdě. Asi těžce by se vyjednávalo o nějakých cenách ropy, existenci Izraele nebo lidských právech s nukleárním Íránem, který by měl pod kontrolou Irák, možná i Kuvajt a třeba by napadl Saudskou Arábii...
Uvnitř Íránu se lidé cítí pořád více osamoceni a podléhají pořád více svévoli islámistických úředníků z vládnoucí strany. Jejich země je rozprodávána, petrodolary proudí do rekonstrukce válkou zničeného Libanonu (to také dokazuje, že Írán je vinen a cítí se vinen za tuto válku) přičemž mnozí Íránci pořád nemají střechu nad hlavou po zemětřeseních ...

Mottakí: USA velebí zrádné pojmy jako "demokracie" a "lidská práva" aby vnutily svou nadvládu jiným zemím

Fars News: Íránský ministr zahraničí se vyjádřil, že Spojené státy obhajobou/velebením prolhaných/klamných pojmů jako "demokracie" a "lidská práva" chtějí vnutit svou hegemonistickou politiku jiným zemím... to tedy podle jeho logiky znamená:

1. Aby si Írán zachoval svojí "nezávislost", musí potlačovat lidská práva a chovat se antidemokraticky
2. Jesli by třeba v Íránu zavládl demokratický režim a dodržoval by lidská práva, automaticky by se stal americkou kolonií
3. Írán je v konečném důsledku proti demokracii a lidským právům, které nazývá "prolhanými, nečestnými, klamnými" hodnotami... takže svoboda projevu, náboženství, přístupu k informacím, rovnost mužů a žen, práva menšin... tohleto všechno je zavrženíhodné...

středa, srpna 23, 2006

Male preruseni

Tak, nastesti se obavy o 22. srpnu nepotvrdily a armageddon se jeste nekonal... Iran jenom potvrdil, ze se obohacovani nevzda, poslal domu inspektory a vyslovil zajem na dalsich rokovanich a tahani casu... takze muzu jeste par dnu pokracovat ve sve dovolene... be back soon.

sobota, srpna 05, 2006

Džannátí: Muslimské země, vyzbrojte Hizballáh!

Al-jazeera (neboli džihád v přímém přenosu): jeden z nejváženějších duchovních a věrný přívrženec Chameneího a Ahmadínežáda, Ajatolláh Ahmad Jannati (Džannátí) vyzval muslimské země aby poskytly veškerou pomoc Hizballáhu, tedy zbraně, léky a jídlo. (Takže už Hizballáhstánu předtím ohlasovaná "čistě morální" pomoc od Íránu už nestačí?)

pátek, srpna 04, 2006

Lidské štíty... přece na tom něco bude

Tady je link na post na libanonském blogu, který píše o obsazení vesnice Ain Ebel teroristy Hizballáhu. Skrývají se za civilní domy a kostel, ve vesnici je katastrofální situace a lidé jsou za to Hizballáhu určitě vděčni. Český překlad tady na islám info.

úterý, srpna 01, 2006

Mulláhové mají dlouhé ruce... moc dlouhé

Somálský premiér Mohammad Ali Gedi v sobotu obvinil Egypt, Lýbii a Írán z podpory islámských militantů, kteří se zmocnili velké části jihu této země a nastolují zde talibanoidní režim. Není to nepravděpodobný scénář... a zapadá do obecné myšlenky eskalace násilí a náboženské kolonizace íránu..

Safáví: "Připravte se na pomstu Izraeli a USA ...ehm, pardon, nic jsem neřekl!"

Íránské radikální síly by se měly připravit na pomstu na Izraeli a Spojených Státech za ofenzivu na Libanon, íránská agentura Fars citovala šéfa Revolučních Gard v neděli.

"Basidž a Revoluční Gardy by se měly připravit na odplatu sionistům a Američanům," řekl údajně Jahjá Rahim-Safáví při proslovu islámským milicím.

"Načasování akce bude oznámeno vůdcem," řekl.

Hned poté však agentura citát odvolala...
Konzervativní agentura Fars má přístup k radikálním složkám íránské společnosti. A já se s klidným svědomím přidržuji první verze, tedy, že ten citát je samozřejmě pravdivý... jenom my tady ve světě jsme ho neměli slyšet...