pátek, dubna 28, 2006

Rozhodnutí se blíží... kdo z koho?

Zítra, nebo tedy, už dnes, 28. dubna vyprší ultimátum, které dala Rada Bezpečnosti OSN Íránské vládě k zastavení obohacování uránu. Podle vyhlášení íránských čelních představitelů z předešlých dnů je pravděpodobné, že se Írán nevzdá obohacování uránu a tvrdošijně bude vzdorovat sám proti zbytku světa. To, že Čína a Rusko možná nepodpoří případné sankce a jiné donucovací prostředky možná stejně nic nezaváží.

Ahmadinedžád se jeden den předtím vyjádřil, že nepřátelé budou litovat, jestli budou dál tlačit na Írán aby se vzdal svého mírového použití jaderních technologií "Íránský lid vtlačí znamení lítosti na čela těch, kteří chtějí páchat křivdu”... On ještě pořád asi nepochopil, že Íránu mírové použití nikdo neupírá, že je problém někde jinde...

Další zpráva, která se "zhodou okolností" provalila právě dnes jeden den před vypršením ultimáta ( i když pochází z německých zdrojů z 16.prosince 2005), říká, že Írán koupil od Severní Koreje 18 balistických raket vyvinutých na základě ruských SSN6 (nebo R-27 nebo Taepodong-X podle různých označení, nejsem expert na zbraně a myslím si, že by vůbec žádné neměly existovat) s doletem cca. 2500 km, tedy by byly teoreticky schopné doletět i do Evropy a nést nukleární hlavice. Řekl to šéf izraelské rozvědky genmjr. Amos Yadlin pro izraelský deník Haaretz. Tato zpráva je pravděpodobně tendenční. Všeobecně se věří, že Izrael vlastní nukleární hlavice a je dost možné, že se navzdory všem diplomatickým snahám rozhodne zakročit sílou právě on. Také 25. dubna vystřelil nad Írán nový špionážní satelit.

Bílý Dom včera přijal chartu pro podporu rozvoje demokracie v Íránu a přísné prosazování sankcí do doby než Írán odzbrojí. Jim Leach, republikán z Iowy řekl: "Je zlé, jestli Írán má nukleární zbraně, ale bylo by horší dát mu záminku aby nějakou použil." A o to se Ahmadinedžád právě možná snaží. Jestli skutečně věří, že by to uspíšilo Mehdího příchod, tak nějakou záminku si určitě najde...
Co asi řeknou stovky občanů v Íránu, jestli se nič netušíce ráno vzbudí do (nukleární) války? Nebo už nevzbudí...

(připomínám, že domácí média mají přikázáno mlčet o mezinárodním tlaku, takže mnozí vůbec nevědí, že jejich nukleární program je rozebírán už na rovině "sankcionovat- zaútočit- nezaútočit". Kromě cenzury a všudepřítomních tajných agentů, kteří naslouchají, je pravda také, že se mnoho lidí smířilo s myšlenkou, že změnit režim je velice těžké a společnost se značně apolitizovala. Peršané jsou nesmírně hrdý národ a silná propagace hospodářských výhod a nových pracovních míst, které by měl nukleární program přinést, je i trochu zaslepil, takže se vůbec nedivte, že lidé vyběhli na ulici oslavovat, když bylo přerušeno veškeré vysílání v televizi a Ahmadinedžád s velkou slávou oznámil obohacení uránu.
Co je ale důležité vědět: Íránci se musí sami nazlobit, říct dost a začít bojovat všichni společně sami za sebe. Nesnesli by aby jim někdo přinášel demokraci donáškovou službou v krabičce s pizzou.)

informace o raketě:
http://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/dprk/2004/08/dprk-040804-29f11bfb.htm

čtvrtek, dubna 27, 2006

Chameneí: "Americké zájmy budou poškozeny po celém světě."

Teherán, Středa 26. dubna – Nejvyšší vůdce Íránu Ajatolláh Ali Chameneí vyslovil přímou hrozbu: “Američané by měli vědět, že jestli napadnou Írán, jejich zájmy budou poškozeny po celém světě”. Jeho řeč byla vysílána státní televizí.
Íránský národ odpoví dvojnásobní silou”, řekl.

Ahmadinedžád pořád pokračuje ve své (zatím verbální) válce s Izraelem. Označil ho za "nespravedlnost a stálou hrozbu jeho samotnou podstatou".
"Jestli chcete nebo ne, sionistický režim je na cestě ke svému odstranění," řekl.
"je to smyšlený režim, který nemůže dál existovat"

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6927
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6931

středa, dubna 26, 2006

Na návštěvě u sousedů? Co chce Írán v Iráku?

BAKÚBA, Irák: Člen irácké rozvědky oznámil, že 50 Íránců bylo spatřeno (turisti?) v skupině civilistů v blízké vesnici blízko předměstí Bakúby, metropoly province Dijála na hranici se šíitským Íránem, území, o které bojují šíitské a sunnitské sekty. V březnu Ambasáda USA v Bagdádu obvinila Írán z podněcování sektářských rozbrojů v Iráku. USA se už nějakou dobu snaží začít diskusi s Íránem o Iráku.

Důstojníci US Army poukazují na vytvoření organizací podporovaných Íránem v Dijále, jako Brigáda Badr a Mahdího Armáda už v roce 2003.
Brigáda Badr je skupina o síle asi 25,000 mužů Nejvyšší Rady pro Islámskou revoluci v Iráku, se základnou v Íránu, a Mahdího Armáda (a zas tady máme toho transcendentálního šíitského imáma Mahdího, je to ten samý Mahdí nebo Mehdí ve kterého příchod věří Ahmadínedžád) je milice o síle asi 10,000 hlav patřící nacionalistickému iráckému šíitskému "duchovnímu" Muqtadovi al-Sadrovi. Ten se na poslední cestě do Saúdské Arábie vyjádřil, že očekává, že se Irák rozpadne na šíistkou, sunnitskou a kurdskou enklávu.

Mnozí sunnité v Dijále se obávají, že mocenského vákua po odchodu spojeneckých sil využije Írán. Spojenecké síly se snaží odevzdat pořád víc kompetencí do rukou Iráčanů. V úterý IRNA oznámila, že Ahmadinedžád telefonicky blahopřál al-Malikimu a vyzval ho, aby rychle vytvořil Iráckou vládu, která by ukončila okupaci Iráku Američany.

Iránští špióni vás sledují


Nawaf Obaid, Saúdský bezpečnostní analytik řekl, že se íránským elitním islámistickým Revolučním Gardám "povedlo dosadit své lidi do strategických pozic v nové Irácké administrativě: v kanceláři premiéra, ministrů a místní správy oblastí s majoritním šíitským obyvatelstvem." Řekl také, že Gardy vytvořily výbor "exkluzivně na sledování pohybu spojeneckých sil v Iráku." V Bakúbě se říká, že začly útočit na Islámskou stranu, která je prý financována ze Saúdské Arábie s cílem destabilizovat Irák.

Záhadné cíle Teheránské diplomacie

Zatím nejsou přímé a nezvratné důkazy na to, že Írán podněcuje sektářské rozbroje. Jeden irácký kontrolní orgán odhalil, že byly veliké sumy peněz z Iráku poslány politickým skupinám s kontakty s Íránským min. rozvědky MOIS, jehož agenti cestovali s iráckými pasy.
Tím, že vzrůstá tlak na Írán z důvodu jeho nukleárního programu, je možné, že by se Írán mohl snažit přitopit Američanům v Iráku... a možná v případě, že by se naskytla příležitost, tak převzal vládu nad zemí. Proč ne. Hezká příležitost exportovat ajatollahokraci a zmařit veškeré pokusy o "demokratizaci" Blízkého Východu. Kdo ví? Írán ještě nezapoměl na válku s Irákem v letech 1980-1988... uvidíme jak se situace vyvine.

karikatura je z http://www.coxandforkum.com
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/BLA542025.htm
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6924
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6934

úterý, dubna 25, 2006

Kam vede provokace? Co vlastně chce ten Írán?

Dnes 25. dubna 2006 ex-prezident Hašemí Rafsandžání kritizoval MAAE, že "nedostatečně podpořila a obhájila právo Íránu na nukleární technologie." a takisto ji obvinil, že "poskytla mocnostem zámínku na zastrašování a donucování Íránu aby se vzdal svého nukleárního programu"...

Kdyby všechno dělal PODLE PRAVIDEL, tak jak má, tak by tady nebyl žádný problém.. nikdo mu neupírá právo na jadernou ENERGII.

Jenomže: MAAE se nepovedlo 100% POTVRDIT, ALE ANI VYVRÁTIT, že Írán pracuje na vývoji jaderních zbraní. Také rozvědky USA se vyjádřily, že bohužel NEVÍ, jak daleko je Írán s případným vývojem jaderních zbraní.

Jestli je Írán tím chudáčkem, kterému celý svět chce upřít jeho právo na jaderné technologie,
TAK PROČ TŘEBA:

- nechce experty pustit kamkoliv, jenom na předem určená místa?
- přesto komise našla už před léty a pořád nachází nedeklarované a nepovolené materiály a techniku?
- Íránská vláda koupila projekty pakistánských nukleárních zbraní, které jim prodal Abdul Kádir Chán (Abdol Qadir Khan) v 2003 nebo zač. roku 2004?
- satelity objevují "podezřelé" objekty na íránské půde a místní obyvatelé nahlásili několik "velice zvláštních" nehod a úkazů?
- Írán tak spěchá s vybudováním komplexů tisíců centrifug, když ještě nedobudoval ještě ANI JEDNU elektrárnu?
- teď dokonce vyhrožuje, že přeruší veškeré kontakty s MAAE a dokonce odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní?

Jo, dobře, i kdyby, řekněme si, že jaderní zbraně má dnes už téměř každý, tak proč ne Írán?

TŘEBA PROTOŽE:

- prezident této země (člověk s poněkud temnou minulostí) veřejně vyhlasuje že by měl být jiný stát vymazán z mapy.
- Ahmadinedžád věří v (brzký) příchod 12. imáma Mehdího (Spasitele), střet kultur a náboženstev a v konec světa. Jo, je to velice racionální člověk...
- celá vláda a ozbrojené složky Íránu jsou založeny na náboženském fanatismu, podle kterého člověk je jenom nástrojem v rukou boha...
- existují důkazy, že Írán řídí a financuje teroristické skupiny (Hamas, Hizballáh, Islamský Džihád...). Co by v jejich rukou znamenaly jaderní zbraně nebudu rozebírat.
- Írán a další islamské státy nesouhlasí s přítomností, vměšováním a ekonomickým kolonialismem cizích sil na Blízkém východě... (co je dosti delikátní záležitost sama o sobě, a já s ní taky nesouhlasím... tady je víc argumentů, které teď nebudu rozebírat)
- by se Írán pravděpodobně snažil exportovat svůj islamistický teokratický režim, který absolutně popírá lidská práva a svobody... a jestli terorizuje své souvěrce, jak by zacházel s nevěřícími?
- by se pravděpodobně snažil zastrašovat a ekonomicky vydírat zbytek světa (manipulace s cenami ropy, blokáda Hormuzského průlivu)
- pořád se vychloubá úrovní své armády a vyspělostí svých nových zbraní, mezi kterými jsou i balistické rakety dlouhého doletu. Podle některých vyjádření veliterů ozbrojených sil Írán UŽ disponuje "technologiemi, o kterých se nikomu ani nezdálo"... nakolik je to bublina to bohužel asi brzy zjistíme...

Další argumenty mi teď nějak nepřicházejí.. má někdo další nápady?

Viz post Íránský nukleární program v kostce tady níž (přehled od r.2003 do 2006) s odkazy na hlášení MAAE a satelitní fotografie Lavizan-Šianu.

Vizionářské šílení M.Ahmadinedžáda:
http://www.channel4.com/news/special-reports/special-reports-storypage.jsp?id=1262

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6918
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6880

Karikatury made in Iran

Co si Peršané myslí o své vládě...

Zdroje:
http://roozonline.com/eng/ pro karikaturu Ahmadinedžáda
http://web.tiscali.it/iranian pro Chomejního


Tiché a mírové protesty se radikalizují

Mnozí mladí lidé už přestali věřit v možnost mírové změny vlády v Íránu. Další projevy roztrpčení a zoufalství se stupňují a mírové protesty se mění na ozbrojený odboj proti islámským represivním složkám jako Revoluční Gardy a Bassidži.

24. dubna 2006
- v přestřelce byl zabit příslušník milicií. V oblasti Azadegan v Teheránu posádka auta, které bylo pronásledováno bezpečnostními sílami začala střílet na pronásledovatele a jednoho zastřelili. Agenti uzavřeli oblast a po přehlídkách domů zajistili dva mladé muže.

23.dubna 2006
- islámský prokurátor Nafadžabádí ve městě Šadgán byl vážně zraněn při útoku maskovaného komanda. Byl hospitalizován a jeho stav je kritický.

20.dubna 2006
- generál Kamal Kazemi, velitel Revolučních Gard a instruktor represivních radikálních složek Bassidži ve měste Qom byl zabit vojákem, který pak spáchal sebevraždu.

20.dubna 2006
- v Širázu byl zabit jeden příslušník islámských milicí a druhý byl zraněn. Jejich auto bylo zablokováno dvěma vozidly a ozbrojené komando začlo po nich střílet

20.dubna 2006
- deník Hamšahri napsal v neděli, že v Isfahánu byl popraven Mehdi B. jeden ze 4 ozbrojených útočníků, kteří zabili místního velitele islámských milicí Akbara Bayátího a další zranili v srpnu 2004

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6882
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4548.shtml
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4553.shtml
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4550.shtml
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4551.shtml
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6888
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6876
http://www.mojahedin.org/mojahedinEn/human%20rights/humanrights1.html

pondělí, dubna 24, 2006

ÍRÁNSKÁ VLÁDA NEUSTOUPÍ.... A kdo bude muset nést důsledky?

Ahmadinedžád jenom dál provokuje... bohužel dezinformace a propaganda vytvářená státními médii nedovoluje odhalit důsledky jeho politiky všem obyvatelům. Některé lidi se pod dojmem bombastického a slavnostního vyhlásení obohacení uránu nechali unést národní hrdostí a oslavovali výdobytek techniky, ale záměrně jim není zděleno, jaké reakce mají prezidentova slova a činy v zahraničí a jaký můžou mít dosah na jejich zemi... až je ten "milující" prezident dovleče do bídy a války tak ho nezachrání ani ten jeho "anděl spásy" Mehdí.

Říká, že Írán potřebuje jaderní energii. Fajn. Má sice zásoby ropy a plynu, ale přesto má právo se může svobodně rozhodnout z čeho chce získat energii, třeba i z ptačího trusu. Jo, řekněmě, ale musí vyloučit všechna podezření a podřídit se mezinárodním smlouvám. Tak proč už léta lže komisím? A jestli je tak v úzkých s energií, proč odmítl změnu času na letní? Jenom tím, že nezměnil čas na letní ZBYTEČNĚ vyplýtval miliony za energii... a je úplně vedlejší, že Írán nemá ani jednu provozuschopnou elektrárnu, kde by tohleto palivo použil. Dalším zajímavým faktem je, že všechny íránské jaderní elektrárny ve výstavbě nebo ty naplánované jsou v seismicky velice aktivních oblastech. V těchto dnech si připomínáme 20. výročí tragedie v Černobylu.. mnozí z těch, kdo v té době v ČSSR museli vylézt do ulic na prvomájový průvod, už tady za několik let možná nebudou...

http://www.nypost.com/postopinion/opedcolumnists/66490.htm

DNES, PONDĚLÍ 24. DUBNA, 4 DNY PŘED VYPRŠENÍM ULTIMÁTA RB OSN AHMADÍNEDŽÁD POTVRDIL, ŽE SE ÍRÁN NEVZDÁ OBOHACOVÁNÍ URÁNU. Takže budou na programu pravděpodobně sankce. Nebudu připomínat, že lidí z vlády a jejich nohsledů se to nedotkne. Dál se bude zhoršovat ekonomika a budou umírat ti nejbídnější. A jestli ani to nepomůže, dovleče svůj lid do války... Tenhleten "milující prezdient", legalizovaný terorista se chystá spáchat genocidu na vlastním národě... ( ani si nechci představit co by udělal s "prohnitým a nevěřícím západem)."

K tématu i velice výstižný článek z Rooz online tady níž v překladu nebo v angličtině na
http://roozonline.com/english/015149.shtml
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6895

Tady je hezká animace důsledků, které by mělo proklamované použití US jaderních bomb na íránské cíle ukryté v zemi. Odneslo by si to zas jenom civilní obyvatelstvo.
http://www.ucsusa.org/global_security/nuclear_weapons/nuclear-bunker-buster-rnep-animation.html

Fotbalová utkání zbraní v rukou demonstrantů

Stovky Íránců využily příležitosti při utkání mezi fotbalovými mužstvy Bargh-e-Shiraz a Esteghlal (předtím Tadž) na otevřené protesty proti Islámskému režimu. Utkání se odehralo 21. dubna na stadionu "Azadi" ('Svoboda') v Teheránu.
Demonstranti křičeli hesla a někteří se pobili s bezpečnostními složkam, které je napadly v zónách Azadi, Karadž a Enghelab.
Tucty vozidel a autobusů hlídek bylo poškozeno na oplátku za brutalitu islámských milicí. Desítky lidí byly zraněny a zatčeny.

Íránci využívají masovou účast na velice oblíbených fotbalových zápasech a jiných masových akcích, aby společně vyjádřili svůj nesouhlas s Islámským režimem. Írán byl dějištěm několikanásobních a masivních protestních akcí vrámci kvalifikačních zápasů na Světový pohár 2002 ale trend byl přerušen prohrou Íránu proti Bahrajnu (která byla údajně vynucena). Od té doby se fotbalové zápasy často mění na lidové protesty, hlavně když se odehrávají v Teheránu.

Většina opozičných skupin, jako SMCCDI, Iránská Národní Sekulární Strana (INSP) a podzemní odboj naplánovaly masové protestní akce, v Íránu i v zahraničí při příležitosti Světového pohára v Německu. První zápasy íránských fotbalistů budou 11. června proti Mexiku, 17. června proti Portugalsku, a 21. června proti Angole. SMCCDI podporuje a koordinuje masové protesty pomocí digitálních techologií jako Internet a satelitní televize a zahraničných rádiostanic vysílajících v perštině.

Nové zprávy: Ahmadinežád konečně povolil účast žen na fotbalových zápasech. Update: Ale vláda mu to vetovala.

SMCCDI (Student Movement Coordination Committee for Democracy in Iran) Apr. 22, 2006 http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4547.shtml

Za zmínku stojí, že tyto zápasy předcházejí jenom o týden či dva výročí 5 denních krvavě potlačených masových protestů 9. července 1999. Týdny kolem výročí této smutné události jsou vždy plné napětí a zvýšené kontroly bezpečnostních složek.

http://daneshjoo.org/article/publish/article_2554.shtml

neděle, dubna 23, 2006

S kým chodí Ahmadínežád na čaj?

Prezident Ahamdinežád se podle rozvědek setkal začátkem letošního roku v Sýrii s jedním s nejhledanějších teroristů na světě. Rozvědky USA a Izraela jsou věří, že Imad Mugniyeh, velitel zámořských operací libanonského Hizballáhu převzal vedení útoku na západní cíle v případě, že Bush napadne íránské nukleární zařízení.
Prezident Ahmadinežád se podle
Mugniyeh prý cestoval s Ahmadinežádem v lednu z Teheránu do Damašku, kde se prezident setkal s vůdci Hizballáhu, Islámského Džihádu a Hamasu: “summit teroristů”, všech skupin, které podnikly útoky na Izrael, který chce Ahmadinežád zničit.
Podle Henryho Crumptona, koordinátora boje proti terorismu CIA, “Íránci mají úplnou kontrolu nad Hizballáhem. Imad Mugniyeh pracuje pro Teherán. Nemůžete mluvit o Hizballáhu a nemyslet na Írán. Jsou součástí téhož problému.”

Mugniyeh žje v Íránu a uniká už 20 let, na jeho hlavu je vypsána odměna 5 milionů dolarů. Údajně je napojen na teroristické skupiny v Evropě, Africe, Latinské Americe a USA a prý se setkal i s Osámou Bin Ládinem.

“Jestli se Iránci rozhodnou udřít Západ do slabin, Imad bude u toho,” pramen ze západních rozvědek se vyjádřil minulý týden.

Pramen izraelské obrany řekl: "Mugniyeh je pravidelně v styku s novým ministrem iránské výzvědné služby, Gholamhosseinem Mohsenim Ezheim. Minister je dlouhodobým důvěrníkem Ahmadinežáda a byl jím jmenován. "

Mugniyeh byl jedním z organizátorů únosu, mučení a zabití Williama Buckleya, šéfa CIA v Bejrútu, v r. 1984. Údajně byl poslední osobou, kterou Buckley spatřil... Únos vedl k jedné z nejtrapnějších epizód Reaganovy vlády, kdy byly s Íránem zbraně vyměňovány za rukojemníky. Ale když Američani vyjednávali s Íránem, Buckley byl už mrtev.
Mugniyeh byl zapleten i do demolice amerického velvyslanectví a kasáren námořníctví v Bejrútu 1983 a Izraelského velvyslanectví a Židovského centra v Buenos Aires na začátku 90. let.

Mugniyeh se odstěhoval z Libanonu do Íránu v r. 1994 se ženou a synem po pokusu o jeho zabití. Predpokládá se že se činí v podněcování nepokojů v Iráku. Michael Ledeen ho pojmenoval “páteří teroristické války proti Americe v Iráku od začátku”.

Podle Roberta Baera, bývalého agenta CIA, který pronásledovalMugniyea v 80. letech, “je to nejnebezpečnější terorista, se kterým jsme se kdy setkali. Mugniyeh je pravděpodobně nejinteligentnější a nejschopnější činitel včetně KGB nebo kohokoliv. Vejde jedníma dveřma, vyjde jinýma, deně mění auta, nikdy si nedomlouvá schůzky po telefonu — je nepředvídatelný. Je to mistr terorista, po kterém jdeme od r. 1983”.

Elitní Íránští vojenští velitelé přijeli do Libanonu tento měsíc a převzali velení tisíců raketových pozic namířených na Izraelská města. Pravděpodobně jim Hizballáh odevzdal kontrolu nad stanovišti aby odradili Izrael od útoku na jaderná zařízení Íránu.

The Sunday Times, Sarah Baxter, Washington, Uzi Mahnaimi, Tel Aviv
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6868

Ze scény Cirku OSN: Uvádíme novou komedii: "Írán v radě pro odzbrojení"


17.4. 2006
Rada OSN pro odzbrojení povýšila Írán na jednoho ze tří místopředsedů.10. dubna 2006 otevřela svou roční schůzi s výzvou: "efektivně se vypořádat s novými hrozbami a úkoly" a pak vyjmenovala Írán za jednoho z její 3 místopředsedů. To se mi snad zdá.
První co udělal, byla výzva, aby Izrael podepsal Smlouvu o nešíření jaderních zbraní a otevřel své arzenály mezinárodní inspekci.
Tatuffe se může stydit... Írán je stejně nejdokonalejší pokrytec na světové i domácí scéně. Zaslouží si Oscara... ne, radši Nobelovu cenu za mír... pak teprve to bude dokonalé!
Írán každý den, soustavně a pořád víc porušuje lidská práva. Komise OSN pro lidská práva bude rozpuštěna a bude vytvořena Rada pro lidská práva. Írán se pře o křeslo v ní... snad aby ochraňoval lidská práva nekde na této planetě... nebo snad na Marzu...

Kdo se chce zasmát, přečtěte si co píší oficiální tiskové agentury Íránu (dostupno i v angličtině):
http://www.irna.ir/en/
http://www.farsnews.com/

V Íránu i mít psa je zločin


Islámský režim se připravuje na další útoky na ženy, které porušují přísné předpisy ohledně oblékání. Je to dalším znakem sociálního a politického tlaku Ahmadinedžádova režimu. Odednes policie v Teheránu může zatknout ženy, které porušují principy islámské morálky, když si oblékají volnější šátky, těsnější kabáty a zkrátěné capri kalhoty, které ukazují nahou kůži. (podotýkám, že v Teheránu teploty už v těchto dnech dosahují 30 stupňů)
Na tomto odkazu najdete nejnovější fotografie policistu a policistek v čadorech(říká se jim "černé vrány") v akci.
http://priceofthefreedom.blogspot.com/2006/04/more-ristriction-for-iranian-women-to.html

Pokuta je v hodnotě 30 liber nebo 2 měsíce vazby. Policisté můžou pokutovat i muže se západním střihem vlasů nebo lidi se psy, mít psa je už dlouho odsouzeno jako protiislámské chování.
Ultrakonervativní vláda navrhla také zvýšení pokuty za satelitní talíře z 60 liber na více než 3,000 liber. Milliony Íránců mají satelity aby se mohli dívat na zahraniční kanály.

Spřísnění předpisů v oblékání je dílem radního Teheránu, Nadera Šariatmaderiho, Ahmadinežádova blízkého spojence, který mu pomohl zorganizovat jeho loňské vítězství ve volbách. Předpisy v oblékání se uvolnily za vlády prezidenta Chátamího. Šariatmaderi označil módní trendy jako "poškozující principy revoluce a islámu". "Snažíme se o sociální utopii jenom v posledních měsících, naše pozornost se zapotácela. V současné mezinárodní situaci se musíme sjednotit pod známými principy."

Spřísnění připomíná dny po revoluci v 1979, kdy byly ženy s rtěnkou zastaveny ženskými, které jim setřely make-up kapesníky. Říkalo se, že v nich měly často ukryty břitvy.

Podle nových pravidel budou i taxislužby odpovědny za chování pasažérů, policie bude moci zadržet vozidla, která převážejí "nevhodně" oděté ženy. Služby opakovaně porušující předpisy budou zavřeny. Policie už dávněji zastavovala vozidla v kterých jely ženy, kterých šátek se jim zdál nevhodný. Policie taky vtrhla do módních butiků a zabavila kabáty jasných barev.

Morteza Talai, šéf policie v Teheránu: kampaň pomůže potrestat lidi, kteří "destabilizují sociální ovzduší".

Mladé ženy nakupující v severním Teheránu to nevylekalo
. Matin, 24, zdravotní sestra, měla vesele zdobený světlemodrý šátek, který odhaloval sluneční brýle a zesvětlené vlasy a těsný černý kabát se zlatými ozdobami jak stvořený na provokaci. "Jsem vdaná žena a měl by to být můj manžel, kdo mi řekne co si můžu obléct a co ne. Jemu se líbí, jak se oblékám."

Nardžes Asgari, dvacetiletá švadlenka v čadoru byla také kritická: "Nemyslím si, že lidé budou poslouchat. Chtějí se rozhodnout sami. Oděv závisí od kultury jejich rodin. Já chodím v čadoru, protože v mé rodině je to něco, co přijímáme."

Robert Tait v Teheránu, 20. dubna 2006

Podle článku v Rooz online naopak před časem před parlamentem protestovala skupina konzervativních žen, které obviňovaly ty, které navrhují a vyrábějí protiislámské věci. Podle nich je to spiknutí nepřátel Íránu proti íránské mládeži a její vědeckým a duchovním výkonům.

Poslankyně Majlisu Ešrat Šajech se vyslovila, že jestli budou trestány ženy za nevhodné šátky, měli by být potrestáni i odpovědní za kulturní otázky, protože jestli se mladí oblékají podle vzorů, které neodpovídají islámským zásadám, tak je to proto, že se i jejich cíle obrátily tím směrem. Proto musí vláda působit na základní hodnoty mládeže, ne jenom odstraňovat následky v případě jejich odklonění od žádoucího směru.

Kromě omezování osobní svobody byla spřísněna i cenzura na tisk, zvýšil se počet ponižujících veřejných trestů a poprav a množí se bezpečnostní složky jak houby po dešti.. o něčem to svědčí.

http://www.guardian.co.uk/iran/story/0,,1757071,00.html
http://roozonline.com/english/015147.shtml (zdroj foto)

Vznikne další represivní policejní oddíl v Teheránu

10 dnů poté co zástupce prokurátora v Teheránu oznámil, že se chystá postavit nové speciální věznice, notoricky známý teheránský prokurátor Saíd Mortezáví navrhl vyvoření zvláštní soudní policie, která by byla výlučně pod kontrolou jeho úřadu a Teheránského Revolučního Soudu.

Předtím Teheránský prokurátor využíval na zadržování a výslech věznice kontrolované jinými vládními složkami, např. oddělení 59 a 209 v slavné věznici Evin, které jsou provozovány Ministerstvem výzvědné služby, dvě centra na křižovatce náměstí Džavanan a silnice na Kurdistan v Teheránu pod kontrolou policie, a oddělení 325, které patří Revolučním Gardám ve věznici Evin.

Zvláštní je na tom, že tyto složky budou pod kontrolou teheránské prokuratury. Předpokládá se i využití paramilitárních sil Bassidž (pod kontrolou Revolučních Gard). Mortezáví také žádal o vytvoření policejní akademie pro tyto složky.

Tyto dva nové plány vyvolaly obavy v politických kruzích a mezi aktivisty pro lidská práva. Někteří je interpretují jako pokus o formální schválení bezpečnostních aktivit teheránského prokurátora. Proč ultraradikálové, kteří mají už pod kontrolou Ministerstvo výzvědné služby chtějí dát podobné kompetence soudnictví, jeden pozorovatel se vyjádřil: “S rostoucím mezinárodním tlakem na Írán v posledních měsících, které by mohly vést k tvrdým ekonomickým sankcím proti Íránu, vláda se připravuje na to, aby mohla čelit a ovládat masové protesty a stávky”. Z tohto pohledu nedávná stávka teheránských řidičů autobusů, která byla velice násilně potlačena bezpečnostními oddílmi a opatření režimu na vytvoření speciálních věznic pod kontrolou soudnictví připomínají poslední dny Šáhovho režimu. “V těch dnech tam byl a bezpečnostní složka SAVAK, normální policie, pořádková policie, zvláštní stráž atd., režime vytvořil spojený výbor na potlačení násilí a sabotáží,” řekl.

Esfandiar Saffari, 21. dubna 2006

Pozn. Tohleto všechno se dějě přičemž bude rozpuštěna Komise OSN pro lidská práva a bude vytvořena Rada pro lidská práva a Írán se pře o křeslo v ní... snad aby ochraňoval lidská práva nekde na této planetě...

http://roozonline.com/english/015146.shtml

sobota, dubna 22, 2006

Velice krásný článek z Rooz online

Jestli nevěříte mě, čtěte co píší Peršané z Rooz online:

Ahmad Zeydabadi, 21. dubna 2006:
"Blahopřeji, ale..

Jestli činitelé islámského režimu vyvodili, že obohacením uránu se stali členy nukleárního klubu, kdo jsme my, abychom se o tom mohli hádat?! Jestli vůdcové Íránu věří, že obohacený urán je mocné, štěstí přinášející kouzlo, které hledali naši předkové, kdo jsme my, abychom se o tom mohli hádat!

Ale naší otázkou je ve skutečnosti jaké s ním teď mají záměry? A jak daleko mají v úmyslu dotlačit záležitosti v jejich konfrontaci s mezinárodním společenstvím?

Jestli trváte na pokračování toho, čemu říkáte “nukleární výzkum” pořád byste na něm trvali, i za cenu mezinárodních ekonomických sankcí proti Íránu? Jestli ano, jaká je v tom logika? Rovnají se výhody získané obohacením uránu škodám, které budou způsobeny ekonomickými sankcemi?

Jestli vaše neústupnost vyústí do vojenského útoku proti Íránu, pořád budete trvat na své pravdě? Čím ji budete zdůvodňovat? Mají výhody celého nukleárního cyklu větší hodnotu než ruiny, které zanechá vojenský útok? Možná jste usoudili, že USA a jejich spojenci nejsou v stavu uvalit efektivní ekonomické sankce proti Íránu nebo vojensky ho napadnout. Jestli je to tak, jak jste to usoudili?

Zdá se, že jste uvěřili, že jestli vyšlete jednotnou zprávu z Íránu do světa, která bude říkat, že všichni Íránci podporují obohacování uránu, tak USA a jejich spojenci přestanou naléhat? Ale jak jste to usoudili? Zkušenost a příběh Hamasu je přímo před vámi. Tato skupina přišla k moci ve svobodných a demokratických volbách a získala většinu křesel v Palestinském parlamentu, a dokonce se jí povedlo vytvořit vládu. Přinutilo to však svět změnit názor o Hamasu a nechat ho ať si dělá co chce? Nedaly snad větší státy jasně najevo, že lidová podpora vlády neospravedlňuje její mezinárodní skutky a že povinností každé vlády je chovat se ve shodě s mezinárodními normami a praxí?

Věřte mi, že není logické když se bojíte, že se ozvaly hlasy proti nukleární otázce a že to nebude mít žádný vliv na postoj USA a jejich spojenců. Věřte mi, že vaše naléhání na obohacování uránu skončí sankcemi proti Íránu a jestli sankce s jejich ničivým dopadem na lid nevyvolají žádaný efekt, tak přijdou vojenské útoky, aby spustošili tuhletu starobylou zemi.

Věřte mi, že rozbor, který přinášejí některé vaše vlivné noviny o současné situaci v regionu a na světě, ve kterých zmenšujete vliv a dosah síly USA a přeháníte svou sílu mnohokrát, se vám rozplyne a vmete do tváře. Věřte mi, že Íránský lid trpěl už dost v jeho dlouhých dějinách a už si nezaslouží víc utrpení. Ve jménu kohokoliv, v koho věříte, neuvalte ještě víc bídy a válku na tenhleten národ, abyste dosáhli palivo, pronějž nemáte reaktor, ve kterém by bylo použito."

Ahmad Zeydabadi, 21. dubna 2006
http://roozonline.com/english/015149.shtml

Rooz online je nezávislý teheránský online deník, který se nebojí říct pravdu. V poslední době se také stal terčem několika útoků.

čtvrtek, dubna 20, 2006

Zatčeno 37 mladých lidí.... a za co vlastně?

Iran press news: Agenti Islámského režimu a bezpečnostní síly vrthli na soukromý večírek ve městě Arak a zatkli 37 mladých žen a mužů. Zatčení byli odevzdáni soudním úřadům poté co byla sepsána zápisnice a obvinění.

Oficiální tisková agentura IRNA také napsala, že bezpečnostní oddíly, které prohledali dům, kde se večírek konal, našli a zkonfiskovali satelitní talíř, 116 CD nosičů zakázané hudby, 3 videokamery, jeden zesilovač a klávesy.

V Íránu je od revoluce zakázáno pořádat večírky kde se společně baví chlapci a děvčata.


Můj malý osobní antidžihád...

Kromě zpráv o 40. 000 vycvičených sebevražedních atentátníků, kteří zaútočí po světě v případě, že bude proveden útok na Írán (viz post "Jaká bude odpověď Íránu v případě útoku") , podle dalších zpráv (http://www.guardian.co.uk/israel/Story/0,,1756546,00.html) se íránské skupiny snaží naverbovat sebevražední atentátníky i v Británii s cílem zaútočit na Izrael. Hledají hlavně lidi, kteří mají britské doklady, protože je poměrně snadné se do Izraele dostat s britskými papíry.
Kromě útočníků do Izraele hledají atentátníky, kteří by zaútočili na Salmana Rushdieho. A kdy tak půjdou třeba po mě za to co píši? už se těším :-)

Na programu jsou popravy... běžte si koupit popcorn!

Dnes ráno v notoricky známé politické věznici Evin v severním Teheránu popravili 10 (podle jiných zpráv 9) neidentifikovaných lidí. Na programu jsou další popravy, obvinění jsou zpravidla z vraždy, lupičství, protistátní činnosti, prostituce, distribuce drog nebo protiislámského chování, co jsou všechno hrdelní zločiny podle islámského "práva" Shari´a. Stává se , že jsou popraveni i mladiství, soudy probíhají velice rychle a obvinění často vůbec nemají přístup k právníkovi.
Podle plánů se má v nasledujících dnech uskutečnit další řada poprav s cílem zastrašit obyvatele, hlavně zoufalou mládež, která ztratila naději v možnost mírové změny režimu a tak přešla k podzemnímu odboji a organizaci ozbrojených skupin. Zvýšil se počet nočních útoků, sabotáží, výbuchů a požárů namířených proti vládním organizacím a agentům nehledě na trest, který je v případě odhalení čeká.

Popravy jsou většinou veřejné, oběšením (nebo i kamenováním). Odsouzenec v masce je oběšen na průmyslný jeřáb namontovaný na plošině nákladního automobilu, který pak celý den vláčí tělo po městě aby to náhodou někdo nepropásl...

V uplynulých dnech se vystupňovalo použití všemožné kontroly, násilí, omezování osobní slobody a ponižujících veřejných trestů vůči obyvatelstvu. Byla ještě víc omezena svoboda tisku, bylo zatčeno několik bloggerů, narychlo jsou organizovány procesy s politickými vězni, jsou zatýkáni lidé potulující se bez práce, jsou přivazováni ke stromům s tabulkami "výtržník", bičováni a zastrašováni. Ve velkém nebezpečí jsou hlavně osamělé, opuštěné ženy, žebračky, tulačky a prostitutky: podle Iran Press News byl jistý počet žen posbírán militantními Bassiji a odvezen na neznámé místo. Objevily se hypotézy, že by mohly být i hromadně popraveny. Vláda se snaží "očistit" zemi od "antiislámských hříšníku" v očekávání příchodu 12 "skrytého" Imáma Mehdího...

jestli "antiislámští hříšníci" jsou chudí a nezaměstnaní, kterým režim nedovede zabezpečit důstojnou práci, mladí, kteří chtějí více slobody a političtí odpůrci, tak to budou muset vystřílet polovinu obyvatel...

http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/runaway-girls-and-deserted-women-face.html

http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4546.shtml
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6842

úterý, dubna 18, 2006

"Íránská armáda má mírové záměry"

Vyslechněme si několik projevů íránských činitelů o nepochybně mírovém určení jejich armády...

Tehrán, 18. dubna
Dnes ráno se konala vojenská prohlídla při příležitosti íránského svátku armády. Prohlídka se konala za účasti množství zkušených velitelů, velvyslanců cizích zemí v Íránu, veřejných činitelů a rodinných příslušníků válečných mučedníků a konala se na náměstí před mauzoleem zakladatele Islámské republiky, Imáma Chomejního na jihu Teheránu.

Z projevu prezidenta Ahmadinedžáda: Íránská armáda hlásá mír a bezpečnost a její svrchovanost v žádném případě neznamená hrozbu pro žádný národ.

"Naše armáda se spoléhá na Boha, sjednocené vojsko se silnou vůlí je připraveno se bít pro Boží cestu,"

"Vy jste dnes nejsilnější armádou světa, protože věříte v Boha. Nepřátelé Íránu vědí že statečnost, víra, pobožnost a služba vás udělala dosti silnými na to aby jste neochvějně ochraňovali vaši teritoriální integritu," řekl přítomným vojákům.

"Sjednocené armára musí být pořát v pohotovosti a musí být vybavena nejnovější technologií. Sjednocená armáda musí pořád znát svého nepřátele a sloužit míru, bezpečnosti a klidu hlavně pro region a jeho sousedy,"

"Armáda Islámské Republiky je spojencem slabých a přátelem utlačovaných a stojí před nepřáteli jako zářivý meteor (pro zajímavost perské slovo pro meteor je shahab, co je taky jméno balistických střel, pozn. překl.).

"Převaha a velikost Íránu je ve službě míru lidstva a nepředstavuje žádnou hrozbu pro nikoho. Doufáme v mír, rozvoj a bezpečnost pro všechny,".

Ahmadínedžád pochváli experty, kteří pečují o výzbroj a výcvik. "Schopnosti a síla armády byla odskoušena v ve válce s Irákem v letech 1980-88."

O Íránské armádě se vyjádřoval jako o "armáde monoteistů," Ahmadinedžád řekl, že taková armáda je trpělivá a zaměřena na své cíle.

Po příhovoru prezidenta, vybrané jednotky Íránské Armády pochodovaly před výtiskem svatého Koránu a prezidentem.

Mluvčí parlamentu, Golam Ali Haddad Adel: "Íránská armáda je založena na víře, které postup není omezen na obranu a vojenskou moc."

---
Při jiné příležitosti Ahmadinedžád řekl, že "Útočníkovi utne ruku."
Co se z toho může vyčíst? Třeba "Jsme dosti silní, neopovažte se nás napadnout." "Jsme nejsilnější v regionu, jsme regionální velmoc a musíte nás akceptovat." "Jsme věřící a budeme se bít za Boha."
A co můžou být mírové záměry? Třeba mírové zastrašování, mírová blokáda Hormuzského průlivu, mírové potlačení protivládní demonstrace, mírový výcvik sebevražedních atentátníků...

Íránská armáda není nebezpečná pro nikoho... až na její nepřátele. Logické ne?


http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-699096&Lang=E
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604183902152550.htm
http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=8501290454

Inflace kvůli nukleární krizi... komu to pomůže?

http://roozonline.com/english/015081.shtml

Domácí íránská média zarytě mlčí o skutečném ekonomickém dopadu nukleární krize na zemi...

Vládní činitelé doufají, že jejich propaganda obohacování uránu zmenší tlaky na trh v Íránu. Ceny ropy a zlata vyrostly do nebes, situace na burze a trhu s nemovitostmi stagnuje.
Vláda využila výnosy ze zahraničního obchodu a použila je ke kontrole inflace a fluktuaci cen, přičemž poptávka po zboží rostla.

Poptávka po zlatě se zvyšuje a Íránská Centrální Banka nebyla schopna ji kontrolovat. A i když denní tisk v Íránu měl zakázáno psát o problémech v zahraniční politice ohledně nukleárního programu, Teheránské noviny Hamšahri ve středu napsaly že psychologický dopad nukleární krize vystřelil ceny zlata do bezprecedentních výšek.

Manažér Banky Kargošaie řekl, že v posledních týdnech se banka rozhodla zvýšit denní objem prodaného zlata v snaze vyhovět poptávce a spomalit růst cen. Centrální Banka kontroluje a diktuje cenu zlatých mincí, které se prodávají veřejnosti a zvýšila cenu o 8.43% na 1,517,700 Rialov (dolar má hodnotu více než 8,000 Rialů na Íránském černém trhu).

Objevily se také zprávy (28.březen, Der Bund, Bern) že Írán už od října stáhl 250 tun zlata ze Švýcarska. Írán to popřel.

Experti říkají, že burza stagnuje kvůli nejistotě, které vyvolávají výroky čintelů země. Podle zákona se měla regulační opatření na burze aplikovat už před 3 týdny ale zatím se nic nestalo, co znamená že Ahmadinedžádova administrace porušila zákon.

Uvolněním vládních peněz pro trh vláda a Centrální Banka dosáhly jenom kontrolu směnného kurzu. Experti říkají ře kdyby vláda nezasáhla, cena dolaru by stoupla o cca. 2000 Rialů.

Vládou kontrolovaná média mlčí o negativním vlivu zhoršení mezinárodních vztahlů na domácí ekonomiku a trh a informují veřejnost jenom o stoupající ceně ropy, říkaje, ře nadešel čas zhromážďování jmění. Vláda také vsadila na stoupající dovoz, pravděpodobně kvůli vytváření zásob v případě sankcí.

Přesně 2 roky poté co Írán oslavil svou nezávislost na dovozu pšenice během Chátámího vlády se země vrátila na mezinárodní trh a nakoupil jí veliká množství, zdá se kvůli zvýšené poptávce z důvodu znížení domácí produkce a vytváření zásob. Vstup Íránu na mezinárodní trh s pšenicí také zvýšilo její ceny.

Bohužel mé znalosti z ekonomie nejsou dostatečné na doplnění této analýzy o další postřehy... člověk nemůže umět všechno...

pondělí, dubna 17, 2006

Pracující v Íránu nedostávají výplaty i víc než 8 měsíců - AKTUALIZOVÁNO 18/4

Podle vládní tiskové agentury pro věci souvisící se zaměstnaností (Iranian Labour News Agency).
Madžid-Ahmadi Goudini, vedoucí Združení Pracujících Islámských Společností Provincie Kermanšáh řekl: "Více než 500 zaměstnanců NASAJI'EH GHARB (Západný Textil) v prov. Kermanšáh nedostalo výplaty za posledních 8 měsíců a ani žádné příspěvky, kvůli špatnému vedení fabriky, které vede k její zavření.
Všichni jsou teď ekonomicky na tom špatně. Menežment se snaží propustit množství dělníků a firma dluží $900 000 fondům sociálního zabezpečení, bankám atd., takže o práci přijdou další lidé. Bohužel ani masové a dlouhodobé protesty zaměstnanců už od loňského roku nedosáhly žádných výsledků a vládní orgány nepodnikly žádné kroky vedoucí k vyřešení problémů těchto lidí."
Ale to už víme, že íránská vláda má úplně jiné priority, než je štěstí a spokojenost vlastních obyvatel... žádná překvapení.. popřitom dává 50 milionů militantnímu Hamasu v Palestíně a miliardy na výzkum obohacování uránu a vývoj nových zbraní...

AKTUALIZACE
- dělníci ze 4 textilek, kteří nedostali výplaty 13 měsíců, blokují silnici mezi Kašarem a Bandar Abbasem.
- podle ILNA (Iranian Labour News Agency): Abbass Salari, představitel pracujících v Pakdaštu: "fabriky na cihly v Pakdaštu a Veraminu zavírají jedna za druhou a více než 10 000 lidí přišlo o práci od loňského roku. Ze 150 fabrik na cihly zůstalo aktivních jenom 5% kvůli stagnaci ve výstavbě ve velkých městech jako Teherán.

http://www.iranpressnews.com/english/source/012077.html

Nové heslo v diplomacii Íránu: Utlačovaní všech zemí, spojte se...

... pokračuje diplomatická válka a dělení světa na "my" a "oni"...

Teherán, 14.-16. dubna: Uskutečnila se 3. mezinárodní konference o právech Palestínského lidu. Nejvyšší náboženský vůdce Chameneí ve svém projevu obvinil Izrael z “otevřeného páchání zločinů” a řekl, že "nadešel čas probuzení Muslimů na Blízkém východě". Řekl, že džihád se nekoná jenom v okupované Palestině a Qods-u (Jeruzalémě) ale všude v “Islámském světě”.
Byl tam i prezident Ahmadinedžád, který žádal, aby byl Izrael “vymazán z mapy”.
Státní média podávala přímý přenosy konference. Přítomno bylo 600 činitelů ze Sýrie, Libanonu, Alžírska, Súdánu, Indonézie, Ugandy, Kamerunu, Konga, Zimbabwe, Sierry Leone, Kuby, Komorských ostrovů, Madagaskaru, Malajzie, Kataru, Mauretánie, Maurícia, Sejšel, Srí Lanky a Guiney.
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6766

ISNA, 17. dubna 2006: Vůdce palestinského Hamasu Chaled Mašhál vyzval všechny muslimské země, aby také následovaly příklad Íránu a osvojili si "mírové" nukleární technologie. Írán oznámil, že poskytne Hamasu 50 milionů dolarů.
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-698405&Lang=E

IRNA, 17. dubna 2006:
- Írán rokoval s Kuvajtem o upevnění vzájemných vztahů. Rafsandžání se setkal s premiérem Šejkem Nasserem al-Mohammad al-Ahmad al-Sabahem. Během setkání vyzval ke konsolidaci vztahů muslimských a regionálních států.
- Rafsandžání se v neděli v Damašku setkal s viceprezidentem Sýrie Farúkem al-Sharem a vyjádřil se, že arabský svět se málo činí v pomoci Palestíně. Palestinci nejenom brání muslimskou zemi ale celý region proti expanzi sionistického režimu.
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604165653164650.htm
- Ahmadinedžád se setkal s mluvčím parlamentu Súdánu Ahmadem Ibrahimem Al-Taherem a opětovně vyzval k solidaritě muslimského světa.
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604160811105030.htm

IRNA, 16. dubna 2006: Pakistan a Saúdská Arábie se vyjádřily pro mírové řešení íránské nukleární krize.

ISNA, 16. dubna 2006: Manúčehr Mottakí se vrátil z Afriky, kde byl na návštěvě Ugandy, Zimbabwe a Konga. Mottakí podnikl tuto cestu aby posílil a rozšířil existující vztahy mezi zeměmi, "protože doteď ještě naše země nenasadily všechen potenciál pro vzájemnou spolupráci a tato návštěva by měla sloužit naplnění tohoho cíle". Tyto země vyjádřily svou radost nad vývojem nukleárních technologií v Íránu. (Kongo je nestálým členem Rady Bezpečnosti a šéfem Africké Unie.)
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-697716&Lang=E

IRNA, 17. dubna 2006: Ahmadinedžád se vyjádřil, že je ochoten technologii obohacování uránu poskytnout zemím třetího světa, které Írán vždy podpořuje. Volal po sjednocení těchto zemí. Jestli se využije jejich potenciál, mohou dosáhnout úspěchu a vítězství. "Nepřátelé íránského lidu a jisté velmoci zlobí íránská samostatnost a hrdost. (Ale) nemůžou poškodit velký Íránský lid, protože vědí, že můžou očekávat silnou odpověď Íránu"
http://www.irna.ir/en/news/view/menu-234/0604178067142302.htm

Líbye, Alžírsko, Kazachstan, Azerbajdžan, Pákistán, Indie a další země také v poslední době vyslovily podporu a solidaritu vůči Íránu a vůli posílit vztahy a spolupráci...

pozn: ISNA, FARS a IRNA jsou oficiální tiskové zdroje íránské vlády.

Jaká bude odpověď Íránu v případě útoku?

http://roozonline.com/eng/
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6804
http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=8501280438

Oficiální tisková agentura Íránu :
Zítra 18. dubna je íránský Svátek armády, bude uskutečněna velká vojenská prohlídka.

Brigádní generál Sájed Abdul Rahim Musáví řekl, že ozbrojené síly Iránské Islámské republiky jsou plně připraveny na obranu územní celistvosti země.
Řekl, že navzdory hrozbám a sankcím jsou íránské vzdušní, námořní a pozemní síly plně vyzbrojeny moderním zařízením a nepotřebují žádné zařízení dovážet (pozn. velká část íránské výzbroje je americké výroby ještě před revolucí, nebo podle projektů ruských, čínských a severokorejských... objevily se zpravy, že Írán zvýšil v poslední době poptávku po nelegálně dovážených náhradních dílech na americkou techniku a nejnovějších technologiích).
Ohledně zítřejší prohlídky řekl, že Írán nemůže vystavit všechno co má ale zároveň dodal, že "v případě, že si nepřátelé troufnou napadnout naši zemi, setkají se se zařízeními, o kterých se jim ani nezdálo."
Generál potvrdil, že "armáda identifikovala slabé a silné stránky nepřátel, konkrétně USA a Izraela. "Prozkoumali jsme vojenské operace USA v Iráku, Afgánistánu a jiných zemích světa a připravili jsme strategii odpovědi na útok USA."
Musáví dodal, že armáda přinesla do výzbroje, struktur a taktiky změny, aby dosáhla těchto cílů. "a povedlo se nám zabezpečit potřebná zařízení, taktiku a výcvik abychom mohli úspěšně čelit nepříteli a úspěšně zasáhnout jeho citlivá místa."

Sunday Times, neděle 16. dubna: Írán se vyjádřil, že vycvičil 40, 000 sebevražedních atentátníků, kteří zaútočí po světě v případě, že bude proveden útok na íránské střediska nukleárního výzkumu a jiné cíle. Na veřejnosti se pyšně objevili během vojenské prohlídky minulý měsíc, v zelených uniformách, s výbušninami kolem těla a rozbuškami v rukou.
V radikálním týdeníku Parto Sochan se v každém čísle objevovaly "přihlášky" vyzývající mladé radikály aby se přihlásili do jednotek "vyhledávajících mučednictví". Podle jednoho dezertéra z Revolučních gard existuje minimálně 20 míst v Íránu, kde probíhá výcvik sebevražedních útočníků.
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=2948

čtvrtek, dubna 13, 2006

Nadžžar: "Jaká bude reakce nepřátel není vůbec důležité."


12. dubna 2006
- podle oficiální tiskové agentury FARS: Mustafa Mohammad Nadžžar, íránský ministr obrany varoval západ, aby se nestavěl proti íránskému nukleárnímu programu.
"Západ musí akceptovat skutečnost, že íránský národ bude pokračovat ve své cestě a věří, že je to jeho přirozeným právem."
"Prezident oznámil tento velký krok s rozhodností a sílou. Jestli jsou nepřátelé rozumní, nikdy se nepostaví do cesty íránskému národu."

"
Získali jsme technologii. Jaká bude reakce nepřátel, není moc důležité pro náš národ!"

podle agentury AFP se Nadžžar vyslovil také, že "Írán je ochoten podepsat pakty o neútočení se zeměmi v regionu." Týden po vojenských cvičeních v Perském zálivu. "Naše cvičení byla vítána muslimy po celém světě a zastrašila naše nepřátele. Protože cvičení byla zprávou míru a přátelství, jsme ochotni podepsat pakty o neútočení se zeměmi v regionu." "Íránská Islámská republika je ochotna provést společné vojenské cvičení s regionálními zeměmi"

Ahmadinedžád: "Pro ty, které se na nás zlobí: zlobte se až zemřete od zlosti."

25. března: nejvyšší vůdce Chameneí: Naše ideologie se rozšířila od Severní Afriky až po Indický subkontinet.

- IRNA: Mohsen Rezai: Nukleární Írán bude regionální velmocí a bude ovládat 17 muslimských států v regionu.

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6406
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6403
* * * * * * * * * * * * * * * *
Je tady snad ještě něco co není nad slunce jasnější???? Přátel = muslim. Nepřátel = no kdo to tak asi bude? Jestli se někdo může vyjádřit, že je úplně jedno, jak bude svět reagovat, znamená, že se už vůbec ničeho nebojí. Ničeho. Tedy ani nasazení nukleárních zbraní? To znamená, že asi má taky čím střílet... nebude přece opětovat palbu ze vzduchovek! a jestli by i měli u toho všichni zemřít? Tím lépe, vždyť věřící a mučedníci jdou přímo do ráje...
Ještě je někdo, kdo to nepochopil? .... Írán už roky spolupracuje s Hamasem, libanonským Hizballáhem, Sýrií, Al Sadrem v Iráku ... a proč ne? Íránská politika směřuje k sjednocení všech militantních a fundamentalistických muslimů, fanatiků a samovražedních atentátníků ... ale proč by se nemohli sjednotit? Tak se sejdou na partičku šachů a čaj. Dyť je nechme bejt, voni nic špatnýho nedělaj!

článek, který to všechno podává komplexně (in english, přeložím až můžu) http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2006/04/16/
do1609.xml&sSheet=/portal/2006/%2004/16/ixportal.html


http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6742
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/iran-ready-for-non-aggression-pact.html
http://www.iranmania.com/News/ArticleView/Default.asp?NewsCode=41924&NewsKind=Current%20Affairs

středa, dubna 12, 2006

Kto je vlastne ten Ahmadinedžád?

... to bola prvá otázka, ktorú si položilo aj mnoho Iráncov po prvom kole "volieb", keď zostal spomedzi kandidátov len on a bývalý prezident Ajatolláh Ali Akbar Hašemí Rafsandžání.

Tak sa pozrime na životopis, ktorý je pre prezidenta krajiny s nukleárnymi ambíciami ako ušitý...

Narodil sa v r. 1956 v púštnom meste Garmsar na východ od Teheránu ako 4. zo 7 detí kováča. Rodina sa presťahovala do Teheránu a Ahmadinedžád vyrastal v štvrti kde zmes chudoby a frustrácie vytvorila vhodné podhubie pre šírenie islamského fundamentalizmu.
Po strednej škol začal r. 1975 študovať na univerzite Elm-o Sanát za inžiniera. Chomejního revolúcia ho hneď pohltila a stal sa jedným z jej najhorlivejších stúpencov. Stal sa jedným z vodcov ultrakonzervatívnej študentskej organizácie.
V r. 1979 sa stal zástupcom študentov univerzity Elm-o Sanát pri Úrade pre posilnenie jednoty medzi univerzitami a teologickými seminármi (OSU - Office for Strengthening of Unity) aby bojovala proti rastúcemu vplyvu opozičnej organizácie Mudžahedín-e Chalk (MeK) medzi študentmi.
OSU hrala hlavnú úlohu pri obsadení Veľvyslanectva USA v Teheráne v novembri 1979. Štyria rukojemníci si Ahmadínedžáda osobne pamätajú.
Spolu s Ibrahimom Asgharzadehom , Mohsenom Mahmúdom Mirdamádím, Mohsenom Kadivarom, Mohsenom Aghadžárím a Abbásom Abdím bol aj Ahmadínedžád Chomejního pravidelným hosťom.
V 1980 začala "islamská kultúrna revolúcia" ktorá v praxi znamenala fyzickú likvidáciu nepohodlných pedagógov a študentov - boli zatknutí a mnohí popravení. Univerzity boli zavreté na 3 roky.
Ahmadínedžád sa pridal k Revolučným Gardám. Na začiatku 80. rokov slúžil na oddelení "vnútornej bezpečnosti", v známej politickej väznici Evin v Teheráne, kde si získal povesť veľmi "účinného a horlivého" vyšetrovateľa. Podľa oficiálnej stránky Baztab Chatámího spojenci prezradili, že Ahmadínedžád istý čas osobne asistoval pri popravách, za čo si vyslúžil prezývku "Terminátor".
V r. 1986 sa Ahmadínedžád dostáva k posádke Revolučných gárd v Ramazáne, ktorá bola poverená "extrateritoriálnymi operáciami", co je eufemizmus pre teroristické aktivity v zahraničí. Podľa zdrojov z Revolučných gárd sa Ahmadínedžád údajne podieľal na naplánovaní vraždy kurdského vodcu Abdorrahmána Qassemlúa vo Viedni r. 1989.
Potom 4 roky slúžil ako guvernér miest Maku a Choj. R. 1993 bol poradcom ministra pre islamskú kultúru a vedenie Alího Laridžáního (ktorý je momentálne hlavným vyjednávačom v otázke jadrového programu).
1997 bol odvolaný Chátamího vládou. Vyučoval na univerzite Elm-o Sanát ale hlavne organizoval Ansar-e Hezbolláh, radikálnu násilnícku islamistickú organizáciu.
V Apríli 2003 sa stal primátorom Teheránu a vybudoval silnú sieť radikálnych fundamentalistov Abadgaran-e Iran-e Islami (Budovatelia Islamského Iránu). Rozčarovanie ľudí z Chátamího reforiem, ktoré sa nekonali a skorumpovanej vlády, nezáujem ľudí o voľby a následné podvody počas nich a samozrejme podpora niektorých Ajatolláhov ho pretlačili až tam kde je teraz.

Nech už sú minulosť prezidenta a dohady o nej akékoľvek, nasledujúce fakty si už vyložte každý sám:

Hneď po voľbách predniesol svoje slávne výroky o tom, že Izrael je vred, ktorý by mal byť odstránený a že Holokaust je mýtus.

Po jeho nástupe sa sprísnil dohľad nad dodržiavaním prísnych "morálnych predpisov", ktoré sa vzťahujú hlavne na ďalšie obmedzovanie osobnej slobody a spoločenského života, hlavne žien. Navrhol vyznačenie oddelených pruhov na chodníkoch len pre ženy, oddelenej mestskej dopravy, podľa najnovších opatrení budú ženy, ktorých šatky nezodpovedajú predstavám zákonodárcov, trestané akoby ich vôbec nemali (za nenosenie šatky sa zatýka a trestá palicovaním na verejnosti). Rozšíril cenzúru médií, kín, chcel obmedziť službu SMS - krátkych správ, pomocou ktorej sa šírili politické informácie (výzvy na bojkot volieb) a politické vtipy.

pár zaujímavých detailov o náboženskom zanietení iránskeho vodcu....
Ahmadinedžád verí v príchod dvanásteho šíitského Imáma Mehdího - mesiáša, s ktorým vraj uzavrel zmluvu.. podľa tejto zmluvy iránska vláda sa už za svoje skutky nezodpovedá najvyššiemu náboženskému vodcovi (Chameneímu), ani iránskym voličom, ale len "neviditeľnému" Imámovi.

Po svojej reči v OSN sa vyslovil, že "počas 23 minút keď hovoril bola okolo jeho hlavy svätožiara, a všetky oči prítomných sa upierali naňho ako v tranze."

Ahmadinedžád verí, že svet speje k zrážke kultúr, v ktorej Islam pod vedením Iránu zvíťazí nad "neveriacimi" vedenými Spojenými Štátmi. Viď foto na konci článku. Ahmadinedžád verejne vyhlasuje, že jeho politika je džihádom s cieľom pretvoriť svet a zaistiť VŠEOBECNÚ VLÁDU ISLAMU.

12. apríla 2006 (dnes) v meste Raštkar vyhlásil, že "sa západ bude musieť pokloniť iránskemu ľudu a ospravedlniť sa za to, že oneskoril jeho jadrový program o 3 roky". Povedal, že "ak budú USA pokračovať v nátlaku, všetky národy budú volať smrť USA, smrť Izraelu." a dodal "ak sa nevrátite k pravej viere v jedného boha a odmietnete akceptovať spravodlivosť, zhoríte v ohni hnevu národov."

Vizionárske fatamorgány M.A:
http://www.channel4.com/news/special-reports/special-reports-storypage.jsp?id=1262

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=2605
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/misunderstanding-iran.html
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6733
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6741
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=2709
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/fighting-text-messaging.html














A čo bolo vlastne na spodnej časti toho plagátu?
Všimnite si tie dve guličky.
Zväčšené obrázky na
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/10/why-havent-we-seen-this.html


neděle, dubna 09, 2006

Jaderný útok na Írán?

Některými deníky a weby proběhly zprávy, že prý se USA chystá zaútočit na některé cíle v Íránu i s použitím jaderních zbraní (letecká puma B61-11 proti cílům zakopaným v zemi).
Proč si myslím, že Američani jaderními zbraněmi nezaútočí?

Zaútočit jadernimi zbraněmi na jaderní výzkumní střediska by bylo:

1.neúčinné - Írán má svá zařízení moc moc pečlivě ukryta. A je jich mnohem víc než si to všichni myslí. Není to jenom Natanz. Decentralizovali laboratoře už před mnoha lety, přesně za účelem znížení jejich zranitelnosti.
2.odsouzeníhodné - svět už odsoudil Americký útok na Irák, veřejné mínění by jakýkoliv útok, natožto jaderný, už vůbec nesneslo.
3.katastrofální - toto jednání USA by mohlo by mít katastrofální důsledky i na světové úrovni: vojenskou odpověď Íránu a jeho spojenců (kteří by neváhali použít všechny legální i ilegální zbraně, které mají), totální destabilizace Iráku, odvětné teroristické útoky v zahraničí a podobně, v neposlední řadě ekonomická destabilizace.
V zájmu situace je podpora domácího obyvatelstva v boji za pád režimu... Pád íránského režimu pomalu ale jistě dozřívá zevnitř... malý zahraniční kopanec se možná hodí ale ne takový! Je dost možné že eventuelní vojenské aktivity začne Izrael, který se cítí přímo ohrožen Ahmadinežádovými výroky a kontakty s protiizraelsky zaměřenými islamistickými skupinami Hamas, Hizballáh a Islamský Džihád a pod.

Kromě toho je tady další nezanedbatelný fakt: Peršané milují svou zemi a svou nezávislost a budou ji bránit zuby nehty.

look at this:
důsledky jaderného útoku na íránská zařízení v zemi..
http://www.ucsusa.org/global_security/nuclear_weapons/nuclear-bunker-buster-rnep-animation.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/02/reading-tea-leaves-bushs-strategy-on.html

sobota, dubna 08, 2006

Jarní pálení odpadků a prokopávání zahrádky?

Iranfocus, 8.4.2006 (http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6648). V pátek se vznítila část lesního porostu poblíž vojenské základny Lavizan-Shian v Teheránu. Na tom by možná nebylo nic zvláštního. Tak dál. Požár byl úmyslně založen "neidentifikovanými osobami" ze suchých listů a větví posbíraných správou městské zeleně. Požárníci s ním zápasili 6 hodin. OK. Druhý požár vypukl v sobotu ve 3 ráno z nedostatečně uhašených stromů. Hasili ho do 7 rána. Ale proč to sem vlastně píši? Aha, jo, už vím. Ten Lavizan-Shian. Je to vojenská základna slavných Revolučních gard, o kterou se začla zajímat MAAE v 2003 poté co opoziční Národní rada pro odboj v Íránu (NCRI - National Council for Resistance in Iran) oznámila MAAE své podezření, že se na základně dějí nelegální nukleární pokusy. Brzy poté byly budovy na základně srovnány se zemí a povrchová vrstva půdy byla odstraněna. Žeby jenom jarní úklid? Letos tam snad vysadí i kytičky, třeba Pomněnky Chomejního, kdoví, možná budou i svítit... Podle NCRI v dubnu 2004 bylo středisko přesunuto na jinou základnu poblíž této, která vešla do povědomí jako Lavizan II.
Satelitní fotografie. Jedna je ze srpna 2003,
další z května 2004. Tak děti, najděte rozdíly mezi obrázky A a B... a to bílé autíčko neplatí!
Zdroj foto (větší záběry):
http://www.isis-online.org/images/iran/10may04lavshi.htm
a http://www.isis-online.org/images/iran/11aug03lavshi.html

pátek, dubna 07, 2006

Mé osobní vyjádření

Vím, že velice málo lidí věří tomu co tady píši. Mnozí mě upodezřívají, že mě třeba platí Američani, že přeháním a že to vůbec není tak... jasně, každý má právo na svůj názor a platí i to, že málo lidí má tu vůli číst i něco víc a z jiných zdrojů než to co předkládají oficiální zprávy na stříbrném podnosu. Taky je pravda, že absolutně objektivní zprávy neexistují...
ALE NIKDO MĚ NEPLATÍ ZA TO CO DĚLÁM.
Dělám to z vlastní vůle, protože to tak cítím a protože znám pravdu z přímých zdrojů: od drahých přátel z Íránu, kterých výpovědi jsou jenom zlomkem toho, co pronikne na veřejnost, protože se disidenti bojí o sebe a své drahé doma, pak z nesčetného množství stránek a blogů mnohých dalších, které osobně neznám, kteří píší v různých jazycích a píší to samé i když se určitě nikdy osobně nesetkali. Samozřejmě, možná nevěříte tomu, co říkám já, ale až uslyšíte tisíce a tisíce jiných hlasů, kteří říkají to samé: na smrt umlácený student z Teheránu... dělník, který už několik měsíců nedostal výplatu a jeho rodina hladuje, v jedné z nejbohatších zemí na světě, přičemž vláda dává miliardy na výzkum obohacování uránu nepochybně na "mírové účely"... dívky, kterým přístušníci Basidži popálili obličeje kyselinou, jenom proto, že neměly šátek přesně podle předpisů... pozůstalí obětí zemětřesení v Bámu nebo Lúrestánu, kteří byli napadeni a zatčeni policií, protože protestovali, že nedostali humanitní pomoc (která skončila na černém trhu nebo u revolučních gard)... politický vězeň Mehrdad Lohrasbi, který umírá, protože se mu nedostává lékařské starostlivosti, šestnáctiletá dívenka Atefeh Radžabi, oběšena kvůli pouhému podezření z prostituce (v parku se držela za ruce s klukem o 10 let starším... to není justiční omyl, to je sprostá vražda) ... a mnoho mnoho mnoho dalších ... budete jim konečně věřit? Nebo uvěříte jenom tehdy, až články jako tyto otisknou někde v Mladé Frontě nebo v Lidovkách nebo v Pravde nebo Sme? Jedna důležitá skutečnost: vězte, že evropská média nikdy nebudou na Írán útočit a podobné informace vždy zveřejní pod hlavičkou "USA řekly že... ". Evropa bude i nadále pokračovat v tichém a servilním poklonkování mulláhům, i kdyby měly Revoluční gardy demonstraci neozbrojených studentů a žen převálcovat tanky! Ano, je to tak, protože Evropa, stejně jako Rusko a Čína má v Íránu miliardové obchody, a peníze přece nesmrděj, ani ty, které přicházejí z rukou vrahů!

NEPODPORUJI VOJENSKOU INTERVENCI AMERIČANŮ ANI NIKOHO JINÉHO V ÍRÁNU ANI NIKDE JINDE. Jestli si to situace vyžádá, je to stejně někdo jiný, kdo o tom rozhodne...
JEDINÝ, KDO MÁ PRÁVO NA ÍRÁNSKOU ROPU A ZISKY Z NÍ, JE ÍRÁNSKÝ LID A NE REŽIM, KTERÝ TYHLETY PENÍZE INVESTUJE DO ZBRANÍ A TERORIZMU, KTERÝM MŮŽE OHROZIT I EVROPU A NÁS VŠECHNY.
PODPORUJI VĚTŠINU ÍRÁNSKÉHO NÁRODA, KTERÝ MÁ PRÁVO NA SVOBODU PŘESNĚ TAK JAKO VY TADY V ČECHÁCH A NA SLOVENSKU A VŠUDE JINDE.

Jak lehce jste zapoměli na nacizmus, stalinizmus a jiné diktatury. Když se žije dobře, rychle se zapomíná...
Hitlerovi se taky všichni smáli.
Nikdo není prorokem ve své vlasti... ale jestli by se Íránské vládě povedlo prosadit to, oč se snaží, já už tady stejně nebudu.

Jestli umíte anglicky a obětujete hodinku na poznání pravdy, nechám vám několik odkazů na ty nejdůležitější články. Bohužel nemám čas na jejich přeložení do češtiny/slovenčiny. Snad někdy příště... člověk je vždy na všechno sám...

http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/10/why-havent-we-seen-this.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/01/iran-means-what-it-says.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/11/how-dangerous-is-iran-full-text-of.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/11/ahamdinejad-first-100-days.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/02/reading-tea-leaves-bushs-strategy-on.html

středa, dubna 05, 2006

Iránsky nukleárny program v kocke - aktualizované 28. apríla

V tejto kapitole je približný prehľad (dokumentovaný v tlači a vo výkazoch medzinárodných organizácií pre bezpečnosť) vývoja udalostí a priamych dôkazov, ktoré vedú jednnoznačne k záveru: Irán sa už roky snaží o výrobu nukleárnych zbraní a nikdy sa neprestal snažiť o to, aby túto svoju ambíciu naplnil.

70. roky - Irán robí výskumy a stavia elektráreň v Bushehri (výstavbou bol poverený Siemens)
1979 - islamská revolúcia, Chomejní program zatrhol, pretože ho vyhlásil za neislamský (teda keďže ho obnovili, tak buď sa veľký vodca mýlil, alebo islam zmenil názor?)
1980-88 - vojna medzi Iránom a Irakom. Reaktor v Bushehri dostavaný na 75% bol zbombardovaný.

1989 - Irán obnovil jadrový výskum, ktorý bol po revolúcii 1979 odložený. Výskum bol tak tajný, že o ňom nevedeli ani obyvatelia.

august 2002 - opozičná organizácia National Council for Resistance of Iran oznámila MAAE svoje podozrenie, že Iránska vláda tajne pracuje na nukleárnych výskumoch. Uviedla konkrétne miesta (Natanz) ďalšie fakty, ktorých správnosť potom potvrdili inšpekcie MAAE.

16. júna 2003 - MAAE prišla k záveru, že Irán nedodával presné informácie o svojich aktivitách a zámerne zamlčal prítomnosť rádioaktívneho materiálu a technológií na jeho spracovanie na nedeklarovaných miestach.
http://www.iaea.org/Publications/Factsheets/English/npt_chrono.html

8. júla 2003 - boli zrealizované posledné skúšky rakety dlhého doletu Shahab 3. Raketa má dolet 1300 km (t.j. doletí do Izraela, Saudskej Arábie a Turecka) a je schopná niesť nálož o hmotnosti 800 kg. Podľa vojenských expertov bola vyvinutá z projektu severokórejskej rakety No Dong.
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/EG24Ak02.html
http://www.nti.org/e_research/profiles/Iran/Missile/3367_3395.html

august 2003 - opozícia oznámila MAAE podozrenie, že na základni Revolučných Gárd Lavizan Šian sa dejú nelegálne jadrové pokusy. Ale než tam dorazila inšpekcia, základňa bola zrovnaná so zemou a aj pôda bola vymenená... asi tam bolo niečo, čo nemali vidieť... detaily a satelitné fotografie.

9. septembra 2003 - MAAE upozorňuje Irán, že musí vyjasniť niektoré sporné otázky, napríklad odkiaľ sa vzali stopy obohateného uránu. Irán tvrdí, že je to "kontaminácia zo zahraničia".
http://www.iaea.org/NewsCenter/PressReleases/2003/DGIran9Sept03.pdf

12. septembra 2003 - MAAE vyjadrila obavy ohľadne neúplnosti a nepravdivosti informácií poskytnutých iránskou stranou a vyzýva ho aby dodal kompletné a pravdivé informácie o svojich aktivitách a prestal s obohacovaním uránu. Irán dostal ultimátum do 31. októbra 2003.
http://www.iaea.org/Publications/Documents/Board/2003/gov2003-69.pdf

- reakcia Iránu na požiadavky MAAE je negatívna, stavia sa do polohy obete extrémne prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré vraj prekračujú jeho slobodu na mierové využívanie jadrovej energie.
http://www.iaea.org/NewsCenter/Focus/IaeaIran/bog12092003_statement-iran.pdf

21. októbra 2003 - Irán konečne pod tlakom podpísal Zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

18. decembra 2003 Irán podpísal aj dodatkový protokol k Zmluve o nešírení jadrových zbraní. Viac o protokole viď koniec tohoto článku alebo
http://www.iaea.org/Publications/Factsheets/English/sg_overview.html


19. januára 2004 boli inšpektormi MAAE nájdené nenahlásené časti centrifúg typu P2, použiteľných na obohateni uránu pre vojenské účely.
http://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/iran/2004/index_02.htm
http://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/iran/2004/iran-040220-pla-daily01.htm

24. januára 2004 - Parvíz Mušaraf, pakistanský premiér v Švajčiarsku potvrdil predaj technológie na výrobu atómových zbraní Iránu, pričom vylúčil podiel štátu na tejto "transakcii" a vyhlásil, že prebieha vyšetrovanie pakistanských vedcov, medzi ktorými je i Abdul Kádir Chan, otec pakistanskej atómovej bomby.
http://www.tribuneindia.com/2004/20040125/world.htm

2. februára 2004 - Abdul Kádir Chan, otec pakistanskej atómovej bomby bol prepustený zo služby po tom, čo sa priznal, že technológiu jej výroby predal Iránu.
http://www.iaea.org/NewsCenter/Transcripts/2005/derspiegel21022005.html
http://www.iran-press-service.com/ips/articles-2004/april/us_iran_nuclear_3404.shtml
http://www.repubblica.it/2004/b/sezioni/esteri/pakiatomica/pakiatomica/pakiatomica.html
http://www.iranwatch.org/search/view_record.asp?sc=suppliers&id=126
http://www.spiegel.de/dossiers/ausland/0,1518,291607,00.html
http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/06/7f110484-0dbe-4d71-a3f2-1f7a86278370.html
http://focus.msn.de/politik/ausland/atomtechnik_nid_24936.html
http://www.saag.org/papers10/paper904.html

8. marca 2004 - MAAE obviňuje Irán, že v tajnosti pokračoval na obohacovaní uránu a vývoji jadrových zbraní napriek dohodám
http://www.iaea.org/NewsCenter/Statements/2004/ebsp2004n002.html#iran

8. apríla 2004- rôzne iránske blogy žiadajú MAAE aby skontrolovala rôzne miesta v krajine, v ktorých prebiehajú podľa miestnych obyvateľov tajné pokusy (napríklad svätyňu 8. šíitského svätého Imáma Rézu v Mašhade)

15. novembra 2004 - Irán podpisuje dohodu s Francúzskom, Nemeckom a Veľkou Britániou, v ktorej sa zaväzuje že naďalej nebude pokračovať v obohacovaní uránu.

24. júna 2005 - za prezidenta bol "zvolený" Mahmúd Ahmadinežad, jeho výroky o tom, že Holocaust je vymyslený a že Izrael by mal byť vymazaný z mapy nebudem komentovať. Úplne stačí ak si pozriete tento odkaz:
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/10/why-havent-we-seen-this.html

17. septembra 2005 - Mahmúd Ahmadinežád sa vyslovil, že "Irán má právo" vlastniť technológie, ktoré umožňujú zrealizovať všetky kroky spracovania jadrového paliva

4. februára 2006 - MAAE pohrozil Iránu, že odovzdá jeho prípad RB OSN

11. februára 2006 - Iránsky prezident sa vyhrážal, že ak bude pokračovať medzinárodný tlak, odstúpi od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

29.marca 2006 - RB OSN dala Iránu 30 dňové ultimátum, aby zastavil obohacovanie uránu a znovu začal spoluprácu s MAAE, ktorú prerušil, keď bol jeho prípad predložený rade bezpečnosti

30. marca 2006 - jeden z poslancov Madžlisu (parlament) sa vyjadril, že Irán sa nevzdá obohacovania uránu a to za žiadnych okolností

31. marca 2006 - Irán sa predvádza pred svetom "svojimi" zbraňami. Predviedol svoju balistickú raketu Shahab 2. Jej dolet je 700 km, ďalší typ, Shahab 3 vyvinutý v r. 2003 má dolet 1300 km... a takéto rakety sa neplnia konfetami... podľa expertov je jasne rozoznateľný ruský, čínsky alebo severokórejský pôvod iránskych zbraní. To je taká bezvýznamná náhoda... čo tak majú tieto 3 krajiny spoločné... Hmm, pijú čaj. Dobre, a čo ešte? No, neviem... žeby nukleárne zbrane a nesmierne priateľský, veľmi veľmi demokratický režim?
Cieľom Iránu je zastrašiť prípadných agresorov (koho asi mienia?) a samozrejme domáce obyvateľstvo.

3. apríla 2006 - kam sa podelo 250 nukleárnych hlavíc z Ukrajiny? Ruský generálny štáb nemôže potvrdiť ale ani vyvrátiť správy, že Ukrajina predala 250 nukleárnych hlavíc tretej strane, ktorou môže byť aj Irán. Ukrajina v 90. rokoch nevrátila hlavice Rusku.
Novaya Gazeta, 3.4.2006
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/russian-military-stalls-on-reports.html

4. apríla 2006 - Irán žiada aby bol jeho "mierový" nukleárny program stiahnutý z programu rokovaní Rady Bezpečnosti OSN a aby bol vrátený do kompetencie MAAE. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Hamid-reza Asefi sa vyjadril: "Keďže sme neratifikovali Dodatočný protokol k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, pri kontrole MAAE budúci týždeň nebudú žiadne námatkové kontroly. Všetko bolo vopred naplánované."
Dodatkový protokol z 15. mája 1997 oprávňuje MAAE na náhodné odbery vzoriek pôdy a iného materiálu, voľný prístup inšpektorov do krajiny a námatkové kontroly, kedykoľvek a akýchkoľvek oficiálnych i podozrivých prevádzok. Irán tento protokol podpísal 18. decembra 2003 ale odstúpil od neho. Proste im neukážu nič, čo nechcú aby bolo videné... asi je toho dosť...
O protokole:
http://www.armscontrol.org/pdf/iaea1997additionalprotocolataglance.pdf
http://www.iaea.org/OurWork/SV/Safeguards/sg_protocol.html.
http://www.iaea.org/Publications/Factsheets/English/sg_overview.html


11. apríla 2006
- predchádzajúci prezident Ajatollah Ali Akbar Rašemi Rafsandžání ohlásil, že Irán začal s obohacovaním uránu napriek medzinárodným výzvam na zastavenie akéhokoľvek obohacovania uránu a výskumov.
- iránsky prezident Ahmadinedžád sa vyjadril pred oficiálnymi iránskymi médiami, že sa Irán stal členom klubu krajín, ktoré vlastnia nukleárne technológie. Vyhlásil aj (pred zhromaždením kléru vo východnej provincii Chorasán Razáví - podľa ISNA), že medzinárodný tlak žiadnym spôsobom neovplyvní postup vo vývoji nukleárnych technológií pre mierové účely.

12. apríla 2006 - Mohammad Saidi, šéf iránskeho nukleárneho programu sa vyjadril, že na výrobu obohateného uránu na 3,56% bolo použitých 164 centrifúg. Ich počet chcú v priebehu roka zvýšiť na 3.000, pričom konečný počet, ktorý by chceli dosiahnuť je 54.000 (pozn. na výrobu obohateného uránu pre jednu bombu stačí, ak 1000 centrifúg pracuje nonstop jeden rok.)
- Ahmadinedžád dnes v meste Raštkar vyhlásil, že "sa západ bude musieť pokloniť iránskemu ľudu a ospravedlniť sa, že zdržal jeho nukleárny program o 3 roky". Dodal ešte, že "ak sa USA nevzdajú svojej taktiky tlaku a zastrašovania, všetky národy sveta budú kričať smrť USA a smrť Izraelu... ak sa nevrátite k pravej viere v jedného boha, zhoríte v ohni hnevu národov." Tento jeho prejav bol vysielaný štátnou televíziou.
http://www.iranfocus.com/modules/news/

- Ahmadínedžád v Chorasánu řekl studentům, že Íránský výzkum pracuje na využití 4x výkonnějších centrifug P-2 pakistánské výroby... tyto centrifugy nebyly deklarovány MAAE a nepřešly její kontrolou. Jsou schopny obohatit urán 4x rychleji než starší typy P-1.

28. apríla 2006 - vypršalo ultimátum RB OSN na základe ktorého Irán mal zastaviť obohacovanie uránu. Irán nielen nezastavil svoje výskumy ale oznámil aj ich postup a ďalší rozvoj smerom k použitiu pokročilejších a rýchlejších centrifúg.
Irán sa vyslovene vyjadril, že "bude naďalej za každú cenu pokračovať v obohacovaní uránu", "jeho nukleárny program je nezvratný", "kašle na rezolúcie OSN" a nebojí sa sankcií, pretože tie viac poškodia ostatné štáty než Islamskú republiku.

- květen 2006 - na veřejnost proniklo několik zpráv o nekalém pašeráckém obchodu mezi Íránem a Pákistánem. Detaily tady

- mezitím relativně málo změn... dál se obohacuje, Írán vyhrožuje že odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní (aby je pak mohl klidně deklarovat?).

- na různé výhodné nabídky EU+ USA (ve kterých byl i kompletní lehkovodní reaktor) zatím neodpověděl.. sám si určil lhůtu do 22. srpna (to asi bude nějaké překvapení, pro svět, pro mě ne)

červenec 2006 - ozval se hlavní inspektor Chris Charlier (celý článek tady), který byl na naléhání Teheránu Baradejem promptně zbaven funkce, protože nepodlehl tlaku a neuzavřel protokol Íránu s tím, že Írán nevyvíjí nukleární zbraně, protože to prostě nemohl vyloučit (jak se dá vyloučit něco, na co ukazuje tolik indicí? je to bílé jako sníh, vlhké jako sníh, studené jako sníh, ale sníh to nebude, že?)

článek se občas aktualizuje (vrámci možností)

pondělí, dubna 03, 2006

V Íránu je zakázáno tančit a zpívat...

Včera byl v Íránu důležitý staroperský (neislamský) svátek Sizdeh-bedar. Je to svátek, při kterém lidé pořádají pikniky v parcích a byl doprovázen masovou účastí obyvatel navzdory oficiálním zákazům a odsouzení neislámských svátků. Už od rána se davy začly zhromážďovat v parcích Tehránu a jiných měst. Jenom do Teheránu bylo vysláno přibližně 15.000 přístlušníků milície a agentů v civilu. Zhromáždění velikého počtu lidí dodalo dvahu na otevřené vyjádření nesouhlasu s vládou a porušení "morálních předpisů" Islámu podle kterých je zakázáno na veřejnosti zpívat a tančit. Některá děvčata a ženy nalezly odvahu strhnout si nenáviděné šátky (trest za jejich nenosení může být i 75 ran holí). Srážky s milicií byly zaznamenány v některých čtvrtích Teheránu (Tochal, Darband, Manzarieh, Park Mellat) a ve městech Rašt Babolsar, Hamadán, Báneh, Saghez, Marivan a Orúmiah, když ozbrojené jednotky začly zatýkat tančící a zpívající lidi.

celý článek v angličtině na
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4544.shtml

Oběti zemětřesení napadeny policií

Na dějiště zemětřesení v provincii Lúrestánu byly vyslány vládní bezpečnostní jednotky aby zajistily kontrolu nad postiženými oblastmi. Byly zaznamenány srážky mezi nimi a přeživšími rodinnými příslušníky z důvodu nespokojenosti s nedostatečným přísunem pomoci. Bylo prokázáno i v případě velikého zemětřesení ve městě Bam, že se mnohé věci z humanitní pomoci nedostaly k těm, kteří je potřebovali. Objevily se na černém trhu a další část se dostala se do rukou vládních jednotek. V sobotu odpoledne napětí vyvrcholilo, když se roznesla zpráva, že Írán oficiálně dmítl pomoc od Spojených států. Demonstranti byli napadeni a několik lidí bylo zatčeno.
Za zmínku stojí, že po nástupu islámské republiky v roce 1979 byly zrušena všechna bezpečnostní opatření ohledně výstavby domů odolávajících zemětřesení.
Podle mulláhů závisí jenom od vůle Allaha jestli přežijeme... tak k čemu nám jsou bezpečnostní opatření??? Haha.

články v angličtině na
http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4543.shtml
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6555

Íránci proti Islámu... neuvěřitelné ale skutečné

20. března začal nový perský rok 1385, podle islámského letopočtu. Je zajímavé, že Peršané neoficiálně počítají už rok 2565, od založení Perské říše Kýrem Velikým. K oslavám nového roku (norouz) patří i svátek ohně, Tchahr- Shanbe Soori, starodávný předislámský svátek. Letos spadal na noc v úterý 14. března. Lidé ho oslavují zapalováním a přeskakováním ohňů a ohňostroji. Tento svátek byl zatracen islámskou ideologií jako nečistý a pohanský a byl zavržen. Letos však masová účast překvapila i vládu. Bylo ohlášeno několik úmrtí, které vládní zpravodajské služby označily za nehody při manipulaci s petardami. Byly spatřeny skupiny vládních agentů v civilu, kteří pálili americké a izraelské vlajky aby udělali mylný dojem, že svátek má charakter protiamerické demonstrace. Na jiných místech lidé ve skutečnosti pálili portréty náboženských vůdců Chameneího, Chomejního a jiných. Proti oslavujícím davům byly podniknuty radikální zásahy, stovky lidí byli zraněny a zatčeny. Muže budou ve vězení čekat na proces a ženy čeká pravděpodobně bičování.

I vězni v známé politické věznici Evin v Teheránu oslavovali svátek ohně. Podpálili několik rozbitých židlí a postelí.

Islámský režim se setkává pořád s hlasitějšími projevy nesouhlasu s diktaturou islámu. Projevuje se to i v tom, že rodiče dávají dětem předislámská perská jména. Podle neoficiálních zpráv se určité množství lidí tajně konvertuje na ostatní náboženství přítomna v Íránu: různé formy křesťanství, zoroastrismus atd., i když to islám zakazuje a riskují tím život: podle islámu, kdo se narodí jako muslim, musí jím zůstat do smrti. A samozřejmě podle práva: ten, kdo se zřekne islámu, zaslouží si trest smrti.
Třeba manifestace proti karikaturám Mohameda byly v Teheránu organizovány. Nebylo to žádné vyjádření mínění širokých vrstev obyvatelství. Bylo tam asi jenom 400 příslušníků provládních paramilitárních organizací jako Basidž (přičemž v Teheránu žije 12 milionů obyvatel).

1. dubna je výročí začátku islámské diktatury. V roce 1979 bylo dvoudnové referendum, ve kterém bylo obyvatelstvo nuceno vhodit do uren zelený lísteček se slůvkem "ANO". Kdo se pokoušel vhodit červený lísteček se slůvkem "NE" byl zbit nebo zatčen...
Mnoho lidí tedy 1. dubna zůstalo doma aby se vyhlo nařízeným státním oslavám.

2. dubna je další svátek Sizdeh-bedar, kdy se lidé zhromážďují v parcích. I tento svátek bude určitě využit k dalším protivládným demonstracím. Čekám na zprávy od přátel z Íránu...

neděle, dubna 02, 2006

Sharia, "právo" na bezpráví

V tomto a ďalších článkoch sa budem zaoberať rozborom niektorých aspektov islamského práva "Sharia", ktoré sú nezlučiteľné so základnými ľudskými právami a jeho eventuelným ničivým dopadom na politický, spoločenský a osobný život obyvateľov.

V nasledujúcej tabuľke podávam systematickú analýzu a konfrontáciu pojmov "vlastizrada, loajalita, rúhanie" v štátoprávnych usporiadaniach: laický štát je štát, ktorý sa nezakladá na loajalite k žiadnej náboženskej ideológii, iba k štátu samotnému a jeho sekulárnemu právu, ktoré je nadradené nad náboženské vyznanie obyvateľov. V teokratickom politickom systéme je pojem štátu STOTOŽNENÝ s náboženskou ideológiou, z toho vyplýva, že akákoľvek kritika alebo napadnutie vládneho systému je automaticky kvalifikované ako napadnutie samotnej náboženskej ideológie = odpadlíctvo, ktoré si zaslúži hrdelný trest.
Tento základný pilier islamského štátu je a priori v rozpore so základným demokratickým právom slobody prejavu, pretože dáva právo na klasifikáciu akýchkoľvek politických oponentov a kritikov ako rúhačov - zločin rúhania patrí do skupiny najťažších zločinov (hudud) podľa islamského práva Sharia (patria tam odpadlíctvo, rúhanie, cudzoložstvo, urážka na cti, lúpež, krádež, požívanie alkoholických nápojov, vzbura) a vystavuje tým politických väzňov možnosti použitia nekontrolovaného násilia zo strany bezpečnostných jednotiek štátu a odsúdenia na trest smrti. Napríklad v Iráne ženy zadržané pre podozrenie z podvratnej činnosti proti štátu môžu byť znásilnené (podľa výpovedí sa to bežne deje i opakovane), bité a ich majetok skonfiškovaný.

Aby bolo možné vôbec nastoliť v Iráne slobodu prejavu a tlače, je nevyhnutné oddeliť náboženstvo od politického systému.


Laický štát versus Teokratický štát založený na islame

ŠTÁT (politická jednotka) /// IDEOLÓGIA (politicko - náboženská jednotka)
vernosť ŠTÁTU /// vernosť NÁBOŽENSKEJ IDEOLÓGII/VIERE
neloajálnosť k ŠTÁTU /// neloajálnosť k NÁBOŽENSKEJ IDEOLÓGII/VIERE
táto neloajálnosť = VLASTIZRADA /// táto neloajálnosť = ODPADLÍCTVO OD VIERY
VLASTIZRADA = hrdelný zločin /// ODPADLÍCTVO = hrdelný zločin
RÚHANIE = NIE hrdelný zločin /// RÚHANIE = HRDELNÝ ZLOČIN
RÚHANIE NIE JE ODPADLÍCTVO /// RÚHANIE = ODPADLÍCTVO
rozdielne tresty pre obidva zločiny /// ROVNAKÝ TREST (trest smrti pre obidva zločiny)

zdroj tabuľky: http://www.humanist.toronto.on.ca/sharialetters.html#links